Paras Bond ikinä – James Bond?

Kuva Skyfall DVD:n kannesta

 

Nyt ovat lomat ja kesän Bondit lusittu – James Bondit.

Yleensä lusimisesta ei luisteta. Bondeja tosin ei ole pakko ”lusia”, katsoa joka kesä uudelleen, mutta jostain syystä sitä silloin tällöin ihan vaan vahingossa muutaman kerran unohtuu telkkarin ääreen tuijottamaan Bond-leffoille ominaista hurjaa johdantovyörytystä, joka usein on leffan paras pätkä. Taustalla soi teemamusiikki, Bond-silhuetti marssii esiin, tempaisee pyssynsä ja ampuu, ruudun ylälaidasta valuu punaista. Bond, James Bond seikkailusatu lähtee liikkeelle. Jo profiilin kävelytyylistä tunnistaa kuka on Bondin roolissa.

 

En ole Bond fani, mutta pidän 007-elokuvista tai – olen pitänyt. Joskus nuorempana sitä asennoitui eritavalla, eläytyi tämän ”lupa tappaa machon” rivakoihin otteisiin alalla kuin alalla – erityisesti petipuuhissa. Nyt olen yrittänyt katsoa ja puolen välin jälkeen on usein käynyt; alku imaisee, mutta sitten tulee tunne että tämä on niin nähty, juonikin tuntuu silkalta aikuisten miesten sadulta. Suljen tv:n ja keksin muuta tekemistä.

Totta puhuen en tiedä montako Bond elokuvaa on tehty. Olisiko 26? Näyttelijöitä on 7. Nykyisin, jos jaksan katsoa leffan loppuun, minua on alkanut kiinnostaa kuinka näyttelijä tekee roolinsa.

 

Sean Connery on sharmikkaasti vilkkusilmäinen, reipasotteinen, jopa raju. Pidän hänen voimakkaasti päkiällä ponnistavasta kävelytyylistään, nopeista liikkeistään ja Bondin nokkelat, humoristiset ”one liner”- heitot tulevat terävästi, hyvällä ajoituksella.

Yhden elokuvan Bondiksi jäänyt George Latzenbyn roolisuoritus on minulle jäänyt tuntemattomaksi, joten se hänestä. Ilmeisesti hän ei onnistunut. Bond-elokuvathan ovat silkkaa ”pisnestä”. Ehkä Latzenbyn ainoaksi jäänyt Bond ei  myynyt, kun tupeetukalla terästetty Connery nostettiin vielä kerran lauteille elokuvassa Timantit ovat ikuisia –  joka muuten on ihan hyvä, ainakin aloitus musiikin teema on jäänyt soimaan korvamatona.

Roger Moore oli minulle pitkän aikaa The Bond. Tuo ajalta jolloin en hukannut elokuvanautintoa analysointiin – annoin elokuvan viedä ja Moore tuntui olevan Bond paikallaan. Nyt, valitettavasti, Roger Mooren roolisuoritukset Bondina ovat pelkästään hupaisia huumoripläjäyksiä. Totta puhuen Bond, James Bond on silkkaa huumoria, ja vielä todemmin puhuen ihmettelen miksi Moore ”onnistui” Bondina niin hyvin,  eli katsojat ostivat hänet?

Pierce Brosnan on  Bondina varmaotteinen ja istuu hyvin rooliin, kuten myös Daniel Craig.  Craigin Bond on karu ja ehkä kovaotteisin kaikista – kovat ajat vaativat 007:lta myös kovia otteita. Elokuvassa Skyfall liikuttiin Skotlannin nummilla aidoissa maisemissa ja etsittiin ihmisille taustoja. Skyfall toi Craigin rooliin ripauksen inhimillisyyttä. Pidin – eka kerralla.

Tässäpä ne Bondit olivat. Ai vasta viisi? Totta, unohdin raamikkaan Timothy Daltonin, joka teki pari Bondia, eivätkä ne ole ollenkaan huonoja. Hiukan ihmettelen miksi hänen Bond-uransa loppui niin lyhyeen?

 

Hetkinen, tuossahan on vasta 6.  Kukas olikaan se 7. Bond  – James Bond?

 

 

 

jussiosmola
Sitoutumaton Vantaa

Se on jo varma enne kesästä ...
- kun aurinko nousee talvipesästä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu