Poliittinen laulu

Vaikka toisin jo olisi voinut arvella -näinä ankeina aikoina- poliittinen laulu on vahvasti voimissaan. Tämä kävi ilmi juuri TV 1:ltä katsomani KOM-teatterin 50-vuotiskonsertin perusteella. Alkuosassa oli pientä ruosteisuutta, mutta toinen puoliaika tarjosi ehtaa tavaraa, mahtipontisia muistumia menneiltä vuosikymmeniltä ja mikä tärkeintä – 70-lukulainen paatos oli saanut seurakseen huumorin pilkahduksen, mikä ei ole pahitteeksi missään asiassa, ellei keinotekoisen huumorin höysteillä hukata itse asian ydintä.

Kuten kaikki Suomea Kehä III:n tuolla puolen kiertäneet tietävät, KOM-teatteri on saanut nimensä Kuusamon Osuusmeijeristä. Tuo lieneen näin vappuna kaikille vesiselvää, sillä Kuusamon seuduilla teiden varsilla ränsistyvien maitolaitureiden seinässä lukee isolla KOM. Tosin kartalla pikkuisen alempana pohjoisen Pohjois-karjalan teidenvarsilla lahoavien maitolaitureiden punamultaisissa seinissä lukee NOM, joka tarkoittaa Nurmeksen Osuusmeijeriä. Kun nyt hairahduin hetkeksi sivuun alkuperäisestä aiheesta eli KOM-teatterin konsertista, niin lienee syytä muistuttaa; lukijoille, joilla on itseäni laajempi ymmärrys teatteri- ja meijerimaailmasta, on selvää, että erityisesti teatterin nimilyhenteenä KOM saa monenlaisia ulottuvuuksia. Se siitä – nimestä.

KOM on pieni kummajainen Suomen teatterimaailmassa. Siitä tuli tunnettu erityisesti poliittisen laululiikkeen ja poliittisen paatoksen esittäjänä. Aluksi esiintyjät olivat tosissaan. Sitten maailman politiikan ”geopoliittiset mannerlaatat” liikahtivat ja ns. vasemmistolaiselta laululiikkeeltä mureni uskottavuus. Mutta kaiken aikaa KOM-teatteri on imenyt puoleensa lahjakkaita taiteilijoita niin teatterin, laulun kuin musiikin alalta. KOM:a on tarvittu. Entä nyt?

Poliittisten mannerlaattojen muserruksessa asiat ja merkitykset muuttuvat ja niin on käynyt myös KOM-tetterille. Konsertissa esiintyi seitsemänkymmentälukulaisia ja nyt mukana oli jo seuraava sukupolvi. Etukenolaulanta oli tasokasta ja mukana oli jo hymyä ja huumoria, mutta myös ikuisia totuuksia, kuten ”Opi perusasiat” tai ”Vapauden kaiho”. Perusasiat pitäisi pitää aina mielessä eikä vapauden loputonta kaihoa pitäisi koskaan kadottaa. Poliittiset perusasiat ovat nyt hiukan erilaisia kuin 70-luvulla ja vapautta, etenkin mielipiteiden ilmaisun vapautta ovat nousseet rajoittamaan aivan uudet poliittiset tekijät ja voimat.

Konsertin hulvattomasti juontanut Lauri Maijala toivoi katsojilta tukea, että teatteri olisi voisissaan seuraavat 50-vuotta ja 100- sekä 150-vuotisjuhlakonserteissa. Silloin ilman muuta maailma on taas muuttunut ja KOM:n ”ikuisella” sanomalla on jälleen aivan uusia merkityksiä.

 

Hyvää juhannusta sekä hauskaa Vappua 2024.

 

 

 

jussiosmola
Sitoutumaton Vantaa

Se on jo varma enne kesästä ...
- kun aurinko nousee talvipesästä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu