Saunotko varmasti oikein?

 

Jutussa ei käsitellä energiakriisiä eikä saunomisen kustannuksia ensitalvena. Tässä on kysymys pelkästään saunomisesta – meillä ja vähän muuallakin.

 

Osaammeko me suomalaiset saunoa?

Löysin ”arkistostani” (lue: sanomalehti- ja paperikasasta) jotain muka kiinnostavaa.  Löytö oli laminoitu A4 kokoinen arkki, jossa värikuvin ja tekstein opetetaan saunomaan oikein. Aihe jopa huvitti: Emmekö me suomalaiset muka osaa saunoa? Kuka voi opettaa suomalaista suomalaisuuden syvimmän symbolin, saunomisen, salaisuuksissa. Onhan meillä saunaan vahva tuntuma vauvasta vaariin.

Aluksi en muistanut mistä olin saunomisohjeet saanut. Muisti palaili.  Taisin ostaa sen kirppikseltä, koska saunomisohjeet suomalaisille tuntuivat hassulta, ja se toi mieleen erään vanhan tapahtuman ja samankaltaiset saksankieliset saunomisohjeet.

 

Saunominen on tarkkaa puuhaa

Olin joskus suomalaisryhmässä pidemmällä ”keikalla” tanskalaisten, norjalaisten ja itävaltalaisten kanssa. Ja minne suomalaiset menemmekin, me rakennamme aina saunan. Mutta niinpä olivat rakentaneet pohjoismaalaiset sekä itävaltalaiset. Kerran alppimaan saunan pukukopissa näin samanlaisen saksankielisen opastaulun kuin tuo mainitsemani kirpputorilta löytynyt.

Saksankielinen opastaulu paneutui yksityiskohtaisesti saunomisen ”salaisuuksiin”, opasti minuutin tarkkuudella miten saunotaan, peseydytään, kuinka monta minuuttia ollaan löylyssä ja kuinka vilvoitellaan. Ja kas – aivan samoin neuvotaan tässä ”arkistostani” löytyneessä suomenkielisessä taulussa.

 

Saunomista saksalaisittain

Siitä sitten tuli mieleen kuinka aina Hampurissa käydessäni paikalliset Suomen ja saunan ystävät vievät minut yleiseen saunaan – ja sehän onkin nautinto. Kuten tiedämme, saksalaiset rakastavat nakuilua. Niinpä siellä miehet ja naiset saunovat yhdessä – alasti. Tosin, kun uimahallissakin naiset ja miehet kuljeskelivat alasti, se tuntui hiukan oudolta.

Saunoja Hampurissa oli monenlaisia: hämäriä, kuumempia ja viileämpiä, olipa infrapuna- ja myös ”suomalainen sauna”. Suomalaista saunassa olivat vain lauteet. Nurkassa oli takka, missä paloi tuli. Aika ajoin paikalle pelmahti ”saunottaja” joka heilutteli isoa pyyhettä saaden kuuman ilman liikkeelle ja sekös tuntui lämpöiseltä. Mutta löylyä tässä ”suomalaisessa” saunassa ei lyöty.

 

Osaatko Sinä varmasti saunoa oikein? 

 

  1. Käy ensin suihkussa. Jos kuivaat itsesi suihkun jälkeen hikoilet paremmin. Kuiva iho edistää hienmuodostumista.
  2. Ota alkulöylyt n. 80 C asteisessa saunassa. Heitä vain vähän löylyä. Viivy vain vähän aikaa. Voit tarkkailla aikaa tiimalasista.
  3. Vilvoittele viileässä suihkussa ja uimalla jos mahdollista.
  4. Mene uudestaan saunaan. Nyt voit heittää niin paljon löyly kuin haluat ja mikä tuntuu hyvältä.
  5. Viivy saunassa mieltymyksesi mukaann esim. 15 minuttia. Käytä myös vihtaa.
  6. Peseydy hyvin käyttäen harjaa ja saippuaa. Vilvoittele ennen pukeutumista. Nauti kohtuullisesti virvokkeita.

 

Omalla tyylillä

Koska vierastan turhia ohjeistuksia ja koen, että suomalaisena osaan saunoa, kerron lempisaunomistyylini:

Mennään porukalla saareen. Suljetaan kännykät ja avataan olut sekä muut putelit. Pilkotaan klapit ja sytytetään sauna (-n uuniin tuli), istutaan, odotellaan ja maistellaan. Käydään uimassa ja maistellaan. Mennään saunaan, lyödään löylyä, läiskitään tuoreilla vastoilla. Palataan terassille, grillataan kuten Tomi Björck. Istutaan, massutetaan ja maistetaan, kinastellaan, otetaan painimaaottelu, tehdään sopu. Auringon laskiessa istutaan raukeina terassilla ja katsotaan keskiyönauringon viimesäteiden välkettä vedenpinnalla. Kuikka huutaa kaihoisasti. Ollaan muka onnellisia vaikka tuntuukin siltä, että se kuuluisa oikea elämä pakenee niin kiivaasti jonnekin, ettei sitä ainakaan soutuveneellä tavoita.

 

Inspiraation ja kuvien lähde: Saunomisohje-taulun kulmassa lukee pienellä: ”SAUNIA- best for your sauna”.    Wikipedia:  Saunia on saunaan ja saunomiseen liittyvien tarvikkeiden tuotemerkki.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu