Suomalaisen jalkapallon onnenpäivä

Kamoon Suomi!

Jo ennen matsia fiilis oli mahtava. Ilman voittojakin lilliputtifutismaa Liechtensteinista tai Kreikasta Suomi olisi 90 prosentin varmuudella mennyt kisoihin.

Huuhkajat pelasi varmaa peliä, piti palloa paljon Kamaran johdolla kuten ennen matsia oli sovittukin. Itse veikkasin tulokseksi 4-0, yhden maalin päähän jäätiin, vaikka mahdollisuudet tilanteiden perusteella olisivat olleet aina kuuteen nollaan. Vastustajalla oli yksi kunnollinen maalipaikka.

Teemu Pukki alkaa tosissaan lähestyä kaikkien aikojen kakkossijaa maalipörssissä, Mikael Forssell alkaa olla haarukassa.

Markku Kanervalle ISO KIITOS. Hän ryhdisti joukkueen ja sen pelitavan katastrofivalmentajien Miksu Paatelaisen ja Hans Backen jälkeen. Monta kertaa Paatelaisen joulukuusen ja Backen flegmaattisuuden jälkeen stadionilta poistuessani meinasi oksennus tulla, niin surkeat heidän esityksensä olivat.

SMJK:n eli Suomen maajoukkueen kannattajien upea tifo päädyssä, yhdistyksen kannattajia (olen myös jäsen) löytyi kummastakin päädystä, varmaan katsomon joka kolkasta, sillä Töölön futusstadion on hävettävän pieni. Harkimo aikoinaan pyysi valtiota mukaa stadikan rakentamiseen, jotta Suomeen olisi saatu edes yksi kansallinen iso futispyhättö.

Vaikka Olympiastadion korjattunakin on upea paikka, se on silti yleisureheilupyhättä parhaasta päästä. Siellä ei ole kiva seurata jalkapalloa, kun juoksurata eristää pelin katsojista. Suomi taitaa olla Euroopan ainoa maa, jonka jalkapallomaajoukkueelta puuttuu oma kotistadion.

Töölön stadion rakennettiin aivan liian pieneksi ja muutenkin se on lähes susi. Katsomonosien ja katon väliin on jätetty valtavat aukot, joista tuulee kentälle ja vettä roimii katsojien niskaan. Kesällä kävin katsomassa matsit sekä Hammarbyn ja Djurgårdenin yhteisstadionilla Globenin vieressä sekä Solnassa sijaitsevalla AIK:n stadionilla. Molemmat stadionit ovat aivan fantastisia.

Matsin jälkeen suuri osa katsojista ryntäsi kentälle, mikä on poikkeavaa lähes luterilaisella asenteella jalkapalloa seuraavilta huuhkajafaneilta. Hyvin ikävää on, että pääkatsomon edessä järkkärit käyttivät väkivaltaa paria fania kohtaan, vaikka muista katsomoista faneja päästettiin kentälle aivan vapaasti. Nyt kaikkien olisi pitänyt tajuta, kuinka poikkeava ja historiallinen tapahtuma Suomen nousu EM-kisoihin on.

Tunnelmaa nosti kovasti, kun samaan aikaan Pallokentän fanialueelta järjestettiin komea ilotulitulitus. Vanhana fanina en ryntäillyt kentälle tai lähtenyt fiilistelemään kisoihin pääsyä Havis Amandalle 🙂

Katsoin juuri lohkon muut tulokset, sekä Armenia että Bosnia hävisivät matsinsa, joten Suomi olisi mennyt jatkoon, vaikka olisikin hävinnyt molemmat kaksi vikaa matsia. Pitää myös muistaa, että nyt tokan kerran kisoihin otetaan 24 maata. EM-kisat ovat tasollisesti aina olleet kovemmat kisat kuin MM-kisat, siellä ei ole koskaan ollut heittopussimaita kuten MM-kisoissa. Euroopan taso on kivikova, josks esim. MM-lohkot ovat olleet niin kovia, että jopa Hollanti, Italia tai Portugali ovat pudonneet kisoista.

”Aluksi lopputurnaukseen selviytyi neljä maata, vuodesta 1980 kahdeksan ja vuodesta 1996 mukana on ollut 16 joukkuetta. Vuonna 2016 joukkueiden määrä nostettiin 24:een.” (Wikipedia) Mielestäni laajentamispäätös on hyvä, koska eurooppalaisia maita on tullut rutkasti lisää, vrt. Baltia, Balkan, Kaukasus, Ukraina, Valko-Venäjä ja Moldovia.

Alkaa jännittää, mihin alkulohkoon Suomi arvotaan. Nyt on valinnanvaraa, sillä kisat on hajautettu ja ripoteltu pitkin Eurooppaa. Itse haluaisin kaupunkiparia Lontoo ja Glasgow, toinen suosikkiparini on tietenkin Pietari ja Kööpenhamina. Ensiksi mainittu on ykkönen, koska ko. kaupungeissa pelataan välierä ja loppuottelu.

Eihän sitä koskaan tiedä, kuinka pitkälle Huuhkajien lento vie, veihän aikoinaan lähes nimetön Kreikkakin EM-tittelin. Kisoihin pitää lähteä voittamaan, eikä kumartelemaan. Suomi pelasi hyvät karsintapelit Italiaa vastaan, aivan hyvin jommasta kummasta matsista olisi voinut irrota yksi piste.

Kisoihin menen varmasti, saan matsiliput tai sitten en.

Kai-Ari Lundell

Päätä pidempi. Opetushallituksen johtokunnan varajäsen 2019 Eduskuntavaaliehdokas 2019 Vantaan Kirkkovaltuusto 2019 Hämeenkylän seurakuntaneuvosto 2019 Kaupunginvaltuutettu 2017 Opetuslautakunta 2017 Eduskuntavaaliehdokas 2015 OAJ:n valtuuston jäsen 2014 Vuoden Luokanopettaja 2013 http://kaiarilundell.blogspot.fi http://properuskoulu.blogspot.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu