Hallituksen moraali sote-uudistuksessa on nyt punnittava
Persuista vasemmistoliittoon kaikki puolueet (KD:stä en ole aivan varma) ajavat vain omia eivätkä suinkaan kansalaisten etuja. Ihmisten terveydenhoito on vain keppihevosen asemassa eikä kustannuksillakaan ole mitään väliä. Höyrytään muun muassa säästöistä, mutta niin Sipilän kuin Marininkin hallituksen säästöt osoittautuivat vähintäänkin negatiivisella etumerkillä varustetuiksi ja kaukaisuuteen sijoittuviksi toiveuniksi. Hallituksen tiedolla johtaminen on pelkkää harhautusta ja avoimuus monien asioiden täydellistä pimentämistä.
Kuten Sipilä myös Marin kuvittelee, että pienellä eduskunnan enemmistöllä asiat saadaan jyrättyä läpi. Niin periaatteessa onkin, mutta ei sekään voi tapahtua epärehellisesti. Ainakin on noudatettava hallituksen mainostamaa avoimuuden periaatetta. Se tarkoittaa, että lakiesityksen käsittelyyn on otettava mukaan myös vertailu muihin vaihtoehtoihin, jota lainvalmistelun ohjeistuskin edellyttää ja josta myös lainsäädännön arviointineuvosto on huomauttanut. Vasta sen jälkeen, kun vertailut on käsitelty, voidaan esityksestä äänestää. Äänestyksessä sitten katsottaisiin miten pitkälle pokka riittää äänestää umpisurkean esityksen puolesta, vaikka esillä olisi jopa täydellinen vaihtoehto. Jos äänet silti riittäisivät viemään uudistuksen läpi, vastuu siirtyisi sitä kannattaneille poliitikoille, joiden kohtalon äänestäjät päättäisivät seuraavissa vaaleissa. Jos taas päätös tehdään pimennetyin lyhdyin kuten hallitus nyt haluaa, päättäjät väittäisivät myöhemmin, ettei muuta vaihtoehtoa ollut, joten he pystyisivät kiertämään vastuuta.
Ainakin kahta muuta mallia tulee tarkastella hallituksen esityksen vaihtoehtona. Toinen voisi olla nykymalli muokattuna niin, että valtio vastaisi kustannuksista kokonaan tai lähes kokonaan. Sillä hoituisi kuntien ahdinko. Lisäksi hallituksen suunnitelman muutoskustannuksia vastaavalla summalla voitaisiin kasvattaa julkisen puolen kapasiteettia niin, että päästäisiin eroon jonoista. Toinen vaihtoehto voisi olla Pelkistetty Sote, joka ylittäisi kaikki asetetut tavoitteet ja tuottaisi hallituksen malliin verrattuna vähintään 15 mrd € säästöt vuoteen 2035 mennessä.
Kuten edellä sanotusta voi päätellä hallitus haraa kynsin hampain vertailua vastaan, koska vertailun lopputulos olisi ainakin moraalisessa mielessä hallituksen ehdotusta kannattaville katastrofaalinen.
Hallitus on nyt pantava selkä seinää vasten. Jo 15 vuoden sekoilun jälkeen ei suinkaan tarvita millaista tahansa sote-uudistusta vaan tarvitaan avoin ja rehellinen päätöksentekoprosessi.
Kyllä sitä sosiaali- ja terveysalan uudistusta on odotettu, toivottavasti koko kansalle sopiva ja edullinen muoto saadaan mahdollisimman nopeasti kasaan. Mielestäni tämä korona-maraton on opettanut, että laajamittaista ja koko kansaa koskevaa hoitosysteemiä ei saada aikaan, jos koko maata ei saada myös systeemin maksumiehiksi. Kalliit sydänleikkaukset ja syöpähoidot kelpaavat myös hyvätuloisille, miksei siis perusterveydenhoito. Siihen pitää panostaa täydellä teholla. Ainahan parempiosaiset voivat käyttää yksityisiä palveluja, jos on vakuutukset ja rahapussin koko ja sisältö ylikunnossa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen toiveistasi aivan samaa mieltä. Valitettavasti vain terveydenhuoltouudistusta ovat valmistelleet sitä ymmärtämättömät poliitikot, jotka väen väkisin tavoittelevat sen varjolla poliittisia etuja – maksoi mitä maksoi.
Ilmoita asiaton viesti