Jäteautoilua.

Tulipahan viikko sitten hankittua perheeseen uusi auto. Vanha kun täytti jo 10v ja vaihtoon se meni. Pienehkö auto ja kiometrejä liki 200 000km. Se on uusittava, että edes jonkinlainen vaihtoarvo säilyisi.

Hankinta oli Fiat Doblo Maxi van; bensiini/kaasu, 1.4 l 4,2 kuormatilalla oleva pikkupaku. Ei toki uusi vaan 2012 vm ja ajettu 80 000km. Hankinta ei kohdistunut kaasuun, en ole mikään erityisen kiihkeä ympäristöihminen, olenpahan vain tämmöinen tuolta pääkaupunkiseudulta maalaistunut (yli 30 vuotta sitten), varsin taloustarkaksi oppinut. Yksi syy oli seutukunnalla sijaitseva biokaasuasema. Auton toimintasäde (testattu), bensiini, n 900km, kaasu 450km. Kuusivaihteisena varsin taloudellinen ajaa. Todellinen kulutus kaasulla litroiksi muutettuna n 5,5l keskikulutus, siis testattu keskikulutus, ei mikään pisaralla pisimmälle.

Mielenkiintoinen yksityiskohta vanhaan Dobloon verrattuna oli tuo kierrosluku/nopeus. Samankokoisen bensakoneen (5-vaihteinen), oli taloudellisimmalla 90kmh, n 3000 rpm kun tällä kaasulla (6-vaihteinen) kierrosluku n 105kmh oli n 2800 rpm. Kokeilin tällä kaasulla myös samaa vertailua mutta 5-vaihteella; kaasu kulki n 100 kmh vs bensakoneen 80 kmh. Vääntö tällä kaasuversiolla, 6-vaihteella tuntui yllättävän hyältä, ei bensakoneen terävyyttä vaan jollain tavoin sitkeän hyvältä tuntuva. 

Siispä tavallisen "ulkomaanmatkani" (hankinnat, autoremontit/huollot, hammaslääkäri…jne), Helsingin/Tallinnan reissun ajan pelkällä kaasulla, erityisen edullista jos nyt ylipäätään auto koskaan pystyy olemaan.

Sähköauto huonon toimintasäteensä ansiosta ei minulle ole ollut koskaan vaihtoehto. Kaasu näin lyhyellä kokemuksella tuntuu aivan ehdottomalta vaihtoehdolta ja saahan siitäkin jonkinlaisen kuvitteellisen "vihreän sielun", vaikkakaan sitä en oikeasti aatteellisesti ole koskaan vakavissani kannattanut. Olenpahan näillä maalaisvuosillani oppinut sisäistämään luonnon ja sen antimet ihmiselle, sekä sen asian, että nykyihminen on ostamaan/hankkimaan aivan liian heppoisin perustein. Ensinnäkin se seikka, jos perheessä jotain hankitaan, se maksetaan käteisellä, elleivät käteisvarat riitä, ei hankita, tehdään korvaava järjestely.

 

 

Kalle
Sitoutumaton Tammela

Eläkkeellä; n 30 v yrittäjänä, skitä ennen n 25 v ammattisotilaana, opistoupseerina.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu