Kylmäsavukala; ah mikä herkku.

 

Olen tykästynyt tuohon kylmäsavukalaan jo aikanaan kun Kakslauttasesta ostin, runsaat parikymmentä vuotta sitten kylmäsavustettua kirjolohta.

Sittemmin aloin sitä itsekkin yrittää valmistella; ensin savustuskaappi, siinä pitkä jäähdytyskanava ja sitten tulisija. Siinä poltettiin lehtipuuta hiljaisella tulella.

Sitten vuosien myötä opin helpommankin, joskaan en helpointa keinoa. Vanha toimiva jääkaappi ja sinne tiilen päälle ns savusampo.

Siihenkin kyllästyin vuosien myötä kun piti parin tunnin välein sitä puukiekkoa vaihtaa.

Sitten hankin "kanadalaisen" Bradley sähkösavustimen (aito kiinalainen), siitä oli jo tarjolla savugeneraattori ja pitkä jäähdytyskanava. Jotain sentään silläkin aikaan sain; tosin en aivan mieleistäni.

Sittemmin tämä kanadalais/kiinalainen irtisanoutui tehtävistään.

Ostin sitten aidon puolalaisen Borniakin; digitaalisesti ohjattu ja sen lisäksi erillisen savunkehittimen. Nyt alkoi pelittämään. Savunkehitin toimii itsekseen n 8 tuntia ja se on hyvä saavutus. Savunkehittimen ja kaapin väliin laitoin n 1,5m joustavan metalliputken. Homma alkoi toimia ja sain aikaiseksi prosessin, jossa huoltoväli oli n 8 tuntia. Kokonaissavustusaika kun pitää olla vähintään 12 tuntia. Lämpötilan hallinta sujuu käyttöpaneelin lämmönsäätimestä. Tosin siinäkin pitää ottaa huomioon ns piikkilämmöt, siksi säädän kylmäsavustuksessa 18 asteeseen lämmön.

Kokeilujani

 voi tarkastella;

Kotimainen kala hakusanalla.

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=1521203633155113044#allposts/sr…

 

 

Kalle

Kotitarvekalastaja kestävän käytön periaatteella, osin ansiokalastajakin; ei harrastus vaan keino saada kalaa ruokatöytääni, kohtuudella myytäväksikin. Ei puoluekantaa, ei ole, eikä tule. Paras keino pysyä kriittisenä mutta myöskin ilmaista arvostus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu