Meidän ”villit kanat”.

Aamiainen.

Vuosia olen seuraillut kanaparvemme toilailuja, sosiaalista käyttäytymistä, tehokasta laiduntamista … jne.

Meillä kun valmiseineksiä; lihapullia yms, kyllä ostetaan mutta ne menevät meidän Mokalle ja kanoille + siilit ja muut villit luontokappaleet.

Tänä aamuna kun kanalaumallemme (5 kanaa ja 7 kukkoa), jaeskelin aamiaista, pähkinärouhetta, siemenseosta ja niitä lihapullia.

Koetan pitää huolen, että ainakin näitä herkkupaloja, siis lihapullat, riittää kaikille. Mielenkiintoista on, että kun parille vanhemmalle kukolle heitän palaset; ottavat palasen ja asettavat ”lempivaimonsa” eteen, eivät syö itse kuten nuoremmat kukot.

Yleensä kuulee, että useampi kukko ei tule toimeen keskenään, niin no, vapaassa laidunnuksessa on väistötilaa mutta meillä parissa kolmessa talvikuukaudessa sisätiloissa pärjäävät mainiosti. ”Arvomerkit” kun jaetaan jo siellä varhaisessa nuoruudessa ja niin tapahtuu nuorukaistenkin kesken. Meillä ei kukkotappeluja esiinny.

Kanathan meillä lisääntyvät ns luonnonmenetelmällä, en edes omista hautomakonetta. Mielestäni konehaudottu kana syntyy ja kasvaa vieteiltään ja vaistoiltaan vajaana.

Niin, ja näiden laiduntavien kanojen munat? Siitä joskus myöhemmin. 

Kalle

Kotitarvekalastaja kestävän käytön periaatteella, osin ansiokalastajakin; ei harrastus vaan keino saada kalaa ruokatöytääni, kohtuudella myytäväksikin. Ei puoluekantaa, ei ole, eikä tule. Paras keino pysyä kriittisenä mutta myöskin ilmaista arvostus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu