Keittiöveitsien huolto ja teroitus

Työkaluvalikoima.

Vuosikymmenet olen kaikki perheen teräaseet; puukot, kirveet, viikatteet, sirpit ja keittiöveitset teroitellut onnistuneesti sekä vähemmän onnistuneesti.

Muutamia vuosia sitten aloin uusia keittiömme veitsisettiä, laadukkaammaksi kunnes kruunuksi valikoitui huippuluokan japanilainen damaskoitu kokkiveitsi.

Viimeistään tällöin realisoitui veitsien huolto ja teroitus lähes tieteenalaksi, jos ei nyt ihan mutta kuitenkin vakavaksi harrastukseksi. Siispä jo vuosia sitten aloin perehtymään/harjoittelemaan tosissaan veitsien huoltoa ja kunnossapitoa.

Yllä perussettini huolto- ja teroitustyökaluista. Siis käsityökaluja, jostain syystä en näistä sharppereista ja sähköisistä sellaisista ole innostunut. Lienee kait joku suomalaiselle tyypillinen alkukantainen vietti tehdä käsin ja kokea/nähdä tulokset.

Siispä teroitus-/huoltosettini:

– ylimpänä Edgen 3-tasoinen tilanttilastasarja.

– ovaalinmuotoinen timanttipuikko.

– keraaminen puikko

– alimmaisena Nanivan 1000 – 3000 grit keraaminen vesihiomakivi, asetettuna kyljellaae, kaksipuolisuuden       havaitsemiseksi.

– hiomakiven alla vielä teline, jolla saadaan kivi tukevasti pöydälle.

  Ylläpitohuolto; pari kertaa viikossa sipaisen veitseä keraamiseen puikkoon, huolehtien oikean kulman, näin  teränsuun karbidit saadaan oikaisuksi. Ylläpito ei kuluta terää.

Teroitus; joko timanttipuikolla tai -lastalla, paras lopputulos keraamisella vesihiontakivellä. 

Tarpeen mukaan sitten kaikki alusta, näin saavutat vaimon hyväksyvän silmäyksen hänen käyttäessään veitsiä.

Tämä veitsien huolto ei todellakaan mitään avaruustiedettä ole, vaatii ainoastaan hieman teoriaa, asioiden oivaltamista ja sitten harjoitusta ja taas harjoitusta ja kuten vanha sanonta; harjoitus tekee mestarin, no, sitä tasoa en vielä ole saavuttanut mutta ehkä lähestyn pikkuhiljaa sitä, toivottavasti.

Kalle

Kotitarvekalastaja kestävän käytön periaatteella, osin ansiokalastajakin; ei harrastus vaan keino saada kalaa ruokatöytääni, kohtuudella myytäväksikin. Ei puoluekantaa, ei ole, eikä tule. Paras keino pysyä kriittisenä mutta myöskin ilmaista arvostus.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu