Perussuomalaiset uhka oikeusvaltiolle

Keväällä perussuomalaisten ja myös kokoomuksen piiristä hyökättiin apulaisoikeuskansleria vastaan, jopa vaatien hänen erottamistaan. Apulaisoikeuskanslerin tehtävänä on hallituksen lakiesitysten valvonta, jotta ne täyttävät perustuslain ja Suomen sitovien sopimusten vaatimukset.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä vaati valtiovarainministeriön johtavaa virkamiestä muuttamaan kantaansa. Virkamies oli todennut, että Suomen selviytyminen edellyttää voimakasta maahanmuuttoa.

Suomi on EU:n rikkomusmenettelyssä. Suomi ei ole EU:n mukaan riittävästi kriminalisoinut rasistisia rikoksia kuten vihaan yllyttämistä. Oikeusministeriössä oli luonnollisesti työryhmä valmistelemassa lain muutosta.

Oikeusministeri Leena Meren saatua tiedon asiasta hän halusi poistaa työryhmästä yhden valtionsyyttäjän. Valtionsyyttäjä ei miellyttänyt häntä, koska kyseinen valtionsyyttäjä oli ajanut kannetta Päivi Räsästä vastaan kansanryhmään kiihottamisesta. Kun johtava valtakunnansyyttäjä ei tähän suostunut, Meri lakkautti koko työryhmän.

Perussuomalaiset ovat vaatineet päinvastoin kuin EU kaventamaan rikosvastuuta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Sitä on perusteltu sananvapaudella aivan kuin sananvapaus sisältäisi vihamielisyyteen kiihottamista ja kansanryhmien syrjintää, minkä nykyinen rikoslaki kieltää.

Suomessa on kunnioitettu ja puolustettu laillisuusperiaatetta. Se on ollut ratkaisevan merkityksellinen Suomen itsenäisyydelle. Suomen hallituselimet ja virkamiehistö taistelivat Venäjän sortohallitusta vastaan ja kieltäytyivät rikkomasta Suomen lakeja. Siihen on sisältynyt virkamiesten velvollisuus noudattaa lakeja. Esimiehilläkään ei ole ollut oikeutta puuttuu virkamiehen virkavastuulla tekemiin päätöksiin. Esimiehillä ei ole oikeutta antaa edes virkamiestä tämän päätöstä sitovaa ohjetta.

Äärioikeistolaisen ideologian sumentamilta perussuomalaisilta kansanedustajilta ja ministereiltä puuttuu sivistystä ja demokratian periaatteiden, kuten vallan kolmijaon, tunnistamista. Heillä on vaikeuksia hyväksyä virkamiesten riippumattomuutta, virkavastuuta ja sananvapautta.

Perussuomalaiset hyväksyvät ja ajavat autoritaarista vallankäyttöä. On surullista, että entinen sivistyspuolue kokoomus on tuollaisen puolueen aisaparina.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu