Eläkkeelle ulkomaille

Aloitin yrittäjänä 17-vuotiaana ja nyt reilut 30 vuotta myöhemmin olen yhä yrittäjä. Kovin montaa vuotta ei ole tullu muiden töissä oltua työntekijänä, joten omien eläkkeiden vuosittainen tarkistaminen on melkein pakollista, että tietää saavansa edes jotain sitten joskus kun töistä pois hypähtää.

Yrittäjän elämä ei aina ole ollut ruusuilla tanssimista vaan pikemminkin humppaa verottajan kanssa ja yleensä siinä aina on jäänyt itse maksajan pallille, mutta jotenkin sitä toivoisi, että sitten kun eläkkeelle siirtyi, voisi oikeasti jättää tämän työnteon nuoremmille.

Yksi konkurssi ja muutama aloitettu yritystoiminta, liiketoiminnan muokkaamisia ja tulevaisuudesta ei aina ole ollut mitään tietoa, mutta aina on löytynyt energiaa yrittää ja puurtaa.

Mahtuu sinne mukaan myös ostettu yritystoiminta ja sen kehittäminen ja oman #mainosteippaamo brändäys, ja kaikki varsin pienessä, paikallisessa mittakaavassa, ajatuksella lets do what we love.

Miten pois tästä oravanpyörästä?

Olen ajatellut sitä jo pari vuotta ja ainoa keino näin pien-ja mikroyrittäjänä olisi löytyy nuorempi "mini-me", eli ihminen, joka olisi minua selkeästi nuorempi, mutta aktiivinen ajattelu kohti tulevaa ja yrittäjämäinen halu, mutta samalla halu, ottaa jotain jo puolivalmista, tai opetella mukana seuraavat kymmenen vuotta – yrityksiä olisi tarjolla kaiken kaikkiaan 3-4 erilaista.

Eläkkeitä olen maksanut jo siellä 90-luvulla OmaEläke-säästöihin ja sittemmin normaalien YEL-maksujen lisäksi, mutta kuitenkin se tuleva eläke on kohtuullisen pieni, eli ei sillä kyllä nykyisessä Suomessa ainakaan Etelä-Suomessa pärjäisi kovinkaan hyvin, siksi olenkin miettinut, pitäisikö ne eläkepäivät viettää jossain hieman etelämpänä.

Etelään eläkkeelle

Etelässä on kiva käydä lomalla, mutta jos sinne oikeasti muuttaisi täysi aikaisesti, mitä pitäisi muistaa? Mitkä asiat ovat oikeasti erilaisia kuin täällä Suomessa? Jos miettii vaikka Espanjaa, Kreikkaa tai vaikkapa Italiaa – kaikki ovat vanhoja eurooppalaisia maita, joissa yhteiskunta kehittyi jo silloin kun me metsästimme niitä oravia metsässä.

Kysymy siis: mitä pitää huomata kun täältä aikoo "hieman" vanhempana liueta pois…
 

KariOksanen

Yrittäjä vuodesta 1989 (-87). Alana markkinointi, IT ja konsultointi. Kirjoitustausta alkoi 90-luvulla SciFi ja muista tarinoista, nykyään lähinnä lehtijuttuja (firmoista), sisällöntuotantoa nettisivuille ja facebook sivuille, henkilöhaastatteluja.. blogeja. Aiheet yleensä aina jotenkin liittyen yrittäjyyteen, mediaan, markkinointiin ja mainontaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu