Mikä on Suomen tarkoitus ja oikeutus?

 

Mikä on Suomen idea? En tiedä enkä tajua. Kansallinen idea, Suomen tarkoitus ja oikeutus? Häh?

Pari vuotta sitten kyselin tuota ideaa sähköpostitse kolmelta vanhalta kaveriltani. Vastauksia ei ole kuulunu. Eikö ennen niin fiksuja kavereita kiinnostanut? Vai oliko asia heille itsestään selvä?

I

Idea ja tarkoitus on torjua maahantunkeutujat, olivatpa he sitten muslimeja, köyhiä tai muuten vääränlaisia. Ja torjua Venäjä. Rajat kiinni ja rautaa rajalle! Taivas täyteen hienoja hävittäjiä ja Suomi supisuomalaisille!

Kansallinen idea on perisuomalaisuus. Rakasta yltiöisänmaata on varjeltava kaikelta henkeen ja vereen, kunnes Suomelle ehkä jossain kaivauksissa löytyy joku perisuomalaisuus.

II

Suomi ry on perinneyhdistys. Muistellaan lönnrotheja, ja juhlitaan hävittyjä sotia. Kukitetaan muistomerkkejä ja jaellaan mitaleja, ojennellaan paraateissa. Nostalgia kohdistuu kerrankin ajanjaksoihin, jotka oikeasti ovat olleet olemassa. Romantisoidaan ja ylevöitetään ne. Oi niitä aikoja! (Valitettavasti vain ihanteitten entropia on tehnyt tehtävänsä.)

III

Suomen oikeutus, tarkoitus ja määrä on luoda hyvän elämän edellytyksiä maan asukkaille.

Vain maan kansalaisille?

Lähinnä voittajille, varakkaille, pärjääville, oikeiston äänestäjille?

Myöskö meille luusereille, köyhille, epäonnistuneille, väärässä olijoille?

Tasavallassa ei ole valta tasan. Yhteiskunta ei ole yksi eikä yhteinen. Eri porukoille on eri yhteiskunnat, yhteiskuntien riekaleet, näennäisyhteiskunnat. ”Eri sosisaaliset kerrostumat ovat yhteydessä toisiinsa vain ulkoisesti, etsimättä yhteistä kohtaloa.”

Niin sanottu Suomi on rikki. Yhtenäiskulttuuria ei ole, kansallinen yhtenäisyys on vähintään kyseenalainen. Eheytymistä ei näy, kansallista heräämistä ei tule. Suomi sivilisaatioprojektina on vain utopiaa.

IV

Puhe kansallisesta ideasta on vain romanttista hörhöilyä. ”Ikävä siihen mikä ei ollut, kaipaus siihen mikä ei tule.” Pyh. Ei Toiminimi Suomi mitään ”ideaa” kaipaa – kunhan hallinnoidaan ja äänestellään. (Sitä paitsi ”isänmaan” oikeutus ja tarkoitus on menestyä jääkiekossa.)

Suomi on globaalin kapitalismin saalistus- ja markkina-alue. Sen asukit ovat valittu kansa siinä kuin muutkin ”kansat”. Tällä niemellä ei asu kansa vaan väesttöä ja asujaimistoa, ihmisainesta. Kansaa ei ole.

”Kadotettuaan yhteisen tarkoituksen kansa alkoi jakautua erillisiksi ihmisiksi, ja ihmiset alkoivat hajaantua eri suuntiin.” Tuon kirjoittaja on Vladimir Jermakov kirjassaan Tolstoin varjo. Ahdistuksen ja toivon esseet (2016). Tässä kynelmässäni on pari muutakin Jermakovin kirjasta varastamaani ajatusta; ne ovat yllä lainausmerkeissä.

kaukotuovinen

Eläkeläisukko, vaari, joka kaipaa Kallaveden saareen. Poliittista menneisyyttä on, tulevaisuutta ei, mutta äijä roikkuu edelleen kuonavahvuudessa. Kaksi mainosta kirjasistani: <a href="https://drive.google.com/file/d/17i7p89zo2H4q_SIBqOZEzJt_s526rMiR/view" title="https://drive.google.com/file/d/17i7p89zo2H4q_SIBqOZEzJt_s526rMiR/view">https://drive.google.com/file/d/17i7p89zo2H4q_SIBq...</a> <a href="https://drive.google.com/file/d/1vUlFy_cBdOnKF0twqVhcjYoqEi33A4x-/view?usp=sharing" title="https://drive.google.com/file/d/1vUlFy_cBdOnKF0twqVhcjYoqEi33A4x-/view?usp=sharing">https://drive.google.com/file/d/1vUlFy_cBdOnKF0twq...</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu