Autofiktio: Fragile

Tunnen itseäni kohtaan traagista hellyyttä ja sääliä.

Minä olen heikko. Minun minäni on heikko. Koska minäni on heikko, minun on sitä puolustettava ja suojeltava, kaikelta. Olen herkkähipiäinen ja kaikesta itseeni ottava.

Minulla on minähätä, hätä egostani, jopa paniikki ja hysteria. Pelko perseessä (sielläkös se sieluni sijaitseekin?), hätä kädessä. Kouristuksenomaisesti käperryn itseeni ja kääriydyn pumpuliin. Mutta hernekin kalvaa minua patjakasan alta, olenhan todellinen prinsessa. Itsesääli ei taida olla aivan perseestä, ei ainakaan ylenpalttinen itsemyötätunto.

Sen verran jaksan suuntautua toisiin ihmisiin, että edellytän heidän silittävän itseäni – mutta ainoastaan myötäkarvaan. Kritiikin on oltava rakentavaa eli minääni tukevaa. Muunlaisesta kritiikistä suutun, se ei ole minulle hyväksi.

Johonkin läheiseen ihmiseen – yleensä vain yhteen – saatan ripustautua, ja ripustaudunkin, riipun. Hänen tehtävänsä on turvata minääni. Häntä kovasti tarvitsen ja rakastan. Tarvitsen itseeni kohdistuvaa lähimmäisenrakkautta.

Haluan uskoa, että kaikki on oikeastaan oikein ja hyvin. Olo on kuitenkin epätoivoinen. Linnoittaudun ikiomaa minääni koskevaan stereotypiaani, vaikka minkään maailman eheytymistä tämä ei ole.

Kuvitelmani elämänhallinnasta osoittautuvat harhakuvitelmiksi ja muuttuvat elämänhillinnäksi sekä sairauksien ja kuoleman pelkäämiseksi. Kuolema ei ole minun juttuni, ei ainakaan oma kuolemiseni.

Pakenen vakavaa ajattelemista, otan lomaa moraalista, antaudun heikkoudelleni. Minäni on sairas, minä olen sairas. Antakaa minun olla sairas. Antakaa minun olla. Älkää edellyttäkö minulta mitään. En minäkään edellytä.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu