Olen suistunut luokista

En ole selvillä luokka-asemastani.

Olen lähtöisin keskiluokasta, mutta en samastu tuohon luokkaan. Olen pudonnut isäni luokka-asemasta. Olen siis epäonnistunut, luuseri. Olisinpa edes jäänyt luokalleni.

Opiskelin pitkään yhteiskuntatieteitä mutta ei minusta valmista tullut, eikä paljon mitään muutakaan. Työskentelin sekä keskiluokkaisissa että työväenluokkaisissa tehtävissä, ”ammateissa”, vailla virallista tai muodollista ammattitaitoa (mutta joskus olin aika hyvä töissäni). Työhistoriani on risainen, ja työttömyyttä on ollut yli oman tarpeen. Eläkkeeni ovat nyt kaikkiaan noin 900 euroa kuussa, ja köyhäksi minut virallisesti luokitellaankin.

En siis kuulu keskiluokkaan enkä työväenluokkaan. Mutta onhan minulla yhteyksiä ylempään keskiluokkaan kuuluviin kunnon ihmisiin…

Myös luokkatietoisuuteni on epäselvä, risainen ja ristiriitainen. Vasemmistoa äänestelen.

Joskus minua on pidetty ”vapaasti leijuvana intellektuellina”, sosiologi Karl Mannheimin sanoin. ”Leijuntani” on kuitenkin ahdistunutta räpiköintiä pikkuporvarillisuuden häkissä, ja älykkönä olen kuin kuka tahansa kaljakuppilan pöydässä kuultu nokkela sanailija.

Sosiologit kai sanoisivat luokka-asemaani ristiriitaiseksi tai epäselväksi. Itse käytän luokka-asemastani ilmaisua ”luokista suistunut”.

Taas yksi sosiologian opinnot keskeyttänyt kelottunut törökki, joka vinkuu kun kelakortissa ei ole enää luottoa.” Kirjoitti minusta Kari Hotakainen (Ihmisen osa 2009).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu