Väkivallasta ja sen oikeutuksesta

Vieroksun väkivaltaa.

Tuoreehkon uutisen mukaan yhä useampi usalainen hyväksyy väkivallan hallintoa vastaan joissain tapauksissa. Oikeutetuiksi väkivallan syiksi vastaajat kokivat muun muassa tyrannian, korruption ja pelon omien oikeuksiensa menettämisestä.

Kankaanpään uusnatsit ovat valmistautuneet väkivaltaan. Kansanedustaja Ano Turtiainen on kirjoittanut väkivallasta myönteisesti.

Kaikissa suomalaisissa Nikolai Bobrikovin murha vuonna 1904 ei herättänyt moraalista närkästystä. Talvisotaa on pidetty oikeutettuna sotana.

Saksalaisen kapitalistin pojan Friedrich Engelsin väkivaltaisen vallankumouksen ylistyslaulut olen unohtanut…

Keskiajalla jotkut etevät kristityt teologit pohtivat hiki hatussa hirmuvaltiaan väkivaltaista suistamista vallasta. He päätyivät hyväksymään ja oikeuttamaan väkivallan.

Kuuluisa luterilainen teologi Dietrich Bonhoeffer päätyi tietoisesti mukaan Adolf Hitlerin murhaamista suunnittelevaan salaliittoon. ”Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan / olemme kaikki hiljaa kätketyt. (…) Kun pahan valta kasvaa ympärillä, / vahvista ääni toisen maailman”.

Sen tähden on nyt iskettävä, kuristettava ja pistettävä kuoliaaksi – salaa ja julkisesti – kuka vain osaa, ja ajateltava, että ei voi olla toista myrkyllisempää, vahingollisempaa, saatanallisempaa kuin kapinallinen ihminen, niin kuin lyödään kuoliaaksi hullu koira: ellet sinä tapa (häntä), niin hän tappaa sinut ja koko maan sinun kanssasi.” Tämän saatanallisen säkeen kirjoitti katolinen Martin Luther vuonna 1525 (Valitut teokset, osa III). ”Martti” yllytti ruhtinaita tuhoamaan julmasti ja raa’asti kapinoivat talonpojat.

Vuonna 1918 Savonlinnan piispa O. I. Colliander neuvoi Mannerheimia tappamaan punikit perusteellisesti.

”Älkää luulko, että minä olen tullut tuomaan rauhaa maan päälle. En minä ole tullut tuomaan rauhaa vaan miekan.”

Vieroksun väkivaltaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu