Saamelaiset huippu-urheilijat

Saamelaisuutta ei yleensä julkisuudessa mainita urheilijoiden taustoista puhuttaessa. Kuitenkin tästä etupäässä pohjoismaissa asustavasta alle sadan tuhannen ihmisen vähemmistökansasta on ponnistanut urheilijoita aivan maailman huipulle saakka.

Jalkapallo ei ole pohjoisen ihmiselle niitä helpoimpia lajeja päästä pinnalle. Kuitenkin esimerkiksi viime kesän SM-hopeajoukkueesta Rovaniemen Palloseurasta löytyy saamelainen Jarkko Lahdenmäki. Naisten puolelta löytyy 67 maaottelua pelannut Eveliina Sarapää, joka voitti urallaan neljä Suomen mestaruutta ja ansioluetteloon kertyi myös Suomen edustaminen EM-kisoissa.

Kansainvälisesti tunnetuin saamelainen pallonpotkija löytyy Norjasta. Vesisaaressa syntynyt, nykyisin Rosenborgia edustava  Morten Gamst Pedersen on 82 A-maaottelun lisäksi ehtinyt palloilla pitkän uran brittiseura Blackburnissa, sekä pyörähtänyt kotimaan lisäksi pelaamassa myös Turkissa.

Suurimmat menestyjät tulevat varsin luonnollisesti talvilajeista. Alppiurheilussa ovat ruotsinsaamelaiset olleet kovia. Anja Pärson on sekä olympiavoittaja että maailmanmestari ja oli ylipäätään alppilajien ehdotonta huippua etenkin 2000-luvun alkuvuosina.

Vielä suurempi menestyjä on Ingemar Stenmark, jota pidetään yhtenä kautta aikain parhaana alpinistina. Hän oli aikanaan lajissa melkoisen ylivoimainen, hän voitti mm. maailmancupin kokonaiskilpailun kolmesti sekä tuplaten maailmanmestaruuksia ja olympiavoittoja. Alppihiihdon sääntöjä jopa muutettiin hänen ylivoimaisuutensa vuoksi.

Toinen maailmalla mukavasti menestynyt miespuolinen alppihiihtäjä on myös saamensyntyinen Jens Byggmark, jonka palkintokaapista löytyy kolme MM-hopeaa maailmancupista ja muista kisoista hankitun palkintoromun lisäksi.

Jääkiekossa ylivoimaisesti suurin menestyjä on Kiirunasta maailmalle ponnistanut Börje Salming. MM-hopea ja pronssi löytyvät plakkarista ja lisäksi aivan mahtava NHL-ura. Hän on tuttu nimi myös monien kisojen tähtikentällisistä. Taalajäiltä kertyi 1148 ottelua 787 pisteen tehoilla, mitä kehtaa kyllä esitellä. Salming oli myös ensimmänen ruotsalainen, joka kelpuutettiin Hockey Hall of Fameen. 

Hiihtäjistä menestyneimmät saamelaiset löytyvät Norjasta, kuinkas muuten. Tällä hetkellä kovinta tiliä tekee Finn Hagen Krogh, jolta onnistuu sekä sprintti että niinsanotut normaalimatkat. Tämän vuoden Tour de skillä hän sijoittui toiseksi, mikä kertoo hyvin kapasiteetista.

Naisten puolella eniten menestystä on saavuttanut viime keväänä kilpasuksensa lepoon laittanut Kristin Störmer Steira. Hän ehti hiihtourallaan saavuttaa kaksi olympia- ja kahdeksan MM-mitalia. Hän kunnostautui viime kesänä juoksijana, jääden hiihtojen jatkeeksi juostulla 10000 metrillä vain kymmenen sekuntia EM-kisarajasta. Lajiharjoittelun jälkeen hän voi olla vielä kova luu radoilla ja maastoissa.

Moottoriurheilukin on saanut osansa pohjoiselta saamen kansalta. Snowcrossissa on inarilainen Iisko-Matti Näkkäläjärvi saavuttanut EM-hopeaa vuonna 2010 ja pronssisija löytyy vuodelta 2008. 

Norjan puolelta tulee vesicrossin Euroopan mestari Morten Blien, joten sulan veden aikaa osataan pohjoisessakin käyttää hyväksi. Sama heppu ajoi muuten moottorikelkalla Tenojoen jäällä moottorikelkkojen maailmanennätyksen 212 km/h.

Lienee syytä todeta, että edelläoleva lista menestyjistä ei ole varmaan lähellekään täydellinen johtuen eri syistä. Tiedot olen kerännyt Lapin Kansan artikkelista, sekä joukosta urheilua ja urheilijoita käsittelevistä uutisista muualla ja saavutusten osalta osin Wikipediasta.

 

kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu