Muistelo vanhoista vapuista

Tässä tunnelmakuvaus 1960-luvulta. Päähenkilön nimeän Vinskiksi, kauan sitten edesmennyt henkilö kun on. Vinski oli wanhan ajan maalaisliiton kauden elänyt ja keskustapuolueeksi nimensä muuttaneen puolueen paikallisia tukimiehiä. Joka maitotilistä meni pankista suoraan prosentit puolueelle toiminnan tukemiseksi. Voiko enempää talonpojalta pyytää aatteen hyväksi?

Vasemmistopuolueet ja niiden kannattajat Vinski koki henkilökohtaisiksi vihollisikseen. Niinpä hän mielenosoituksellisesti ajoi joka ikinen vappu traktorillaan kylän läpi polttopuukuorman, jonka oli hakenut metsäpalstaltaan. Sillä hän halusi osoittaa että vapunpäivä ei häntä, keskustalaista talonpoikaa kosketa. Jopa palkkatyötä tekevään vasemmistolaiseen vävyynsäkin hänellä oli varsin huonot välit. Ei kuitenkaan niin huonot, etteikö vävy olisi kelvannut kesällä heinäpellolle avuksi silloin kun hänellä oli kesäloma.

Ajat kuitenkin muuttuivat, tuli peltojen paketoinnin aika. Se oli kova pettymys Vinskille. Hän irtisanoi pankissa keskustapuolueen avustamissopimuksen ja erosi myös puolueesta.  Suomen Maaseudun Puolue veti puoleensa ja niinpä hän liittyi sen toimintaan.  Vinski oli vakaasti sitä mieltä että se kepun ryökäle autioittaa maaseutua siinä kuin muutkin vanhat puolueet.

Sittemmin vävykin siirtyi ainakin puheissaan appensa poliittisille linjoille. Välit paranivat kerralla ja tilasta lohkaistiin tontti talon tyttärelle perinnöksi ja vävy sai vielä talon rakentamiseen rakennus- ja tarvikeapua appivanhemmilta. Mutta yksi asia ei muuttunut. Joka vappu sai traktori vetää puukuorman matsäpalstalta  Vinskin pihan perälle. Siitä riitti puuta vävynkin talouteen.

Hywää Wappua!

 

kaunaherra

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani. *Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen* mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu