Äimän käki – näkikö joku?

Aina joskus kuulee sanottavan, kuinka joku oli ollut aivan äimän käkenä. Tulkitsen sanonnan koskevan jokseenkin täydellistä ällistymistä tai yllättyneisyyttä. Mutta mistä ihmeestä moinen ilmaisu on oikein kotoisin, siinäpä miettimistä.

Varmaan useimmat tietävät mikä on äimä. Kaikki (toivottavasti) tietävät mikä on käki, siis muustakin kuin sanonnasta on kännissä kuin käki. En muuten tiedä koskaan nähneeni kännistä käkeä, olisiko minulla aukko sivistyksessä tai linnuila on pysyvä ravintoloiden koronarajoitus päällä.

Käki on lintu joka munii toisten pesiin, siis aivan kuin ihminenkin. Yksineuvoisen otuksen on lisääntyäkseen pakko näin tehdä. On sitten eri asia, että onko joku ominut jonkun pesän yksityiskäyttöön. Pesänhaltija saattaa olla joskus toista mieltä asiasta.

Äimä ja käki ovat kuitenkin fyysisesti kovin epäsuhta pari. Jos äimällä on käki, niin mitä se sillä tekee? Tai vastaavasti mitä käki tekee äimällä? En usko, että käen höyhenpeitteen korjaushommat luonnistuvat linnun äimänkäyttötaidolla. Seksivälineeksikin sitä on vaikea mieltää.

Onkin todennäköistä, että sekä äimä että käki ovat tahtomattaan joutuneet ihmisten huumoriviljelmän tuotteeksi. Eikä puhettakaan mistään provisioista tai käyttöoikeuksista. Selvää riistopolitiikkaa tämäkin.

Käen kerrotaan lopettavan kukkumisen vuosittain silloin kun se löytää ensimmäisen kypsän hillan. Tuohon uskon täysin. Ensinnäkin se sopii ajallisesti, ja toisaalta hilla on niin hyvä marja että niitä poimiessa ei jouda kukkumaan.

Kun kuulee käen kukkuvan keväällä ensimmäisen kerran, niin uskomuksen mukaan kukkumiskerrat kertovat kuulijan jäljelläolevien elinvuosien määrän. Viime vuonna käki kukkui minulla kolme kertaa, tänä vuonna kaksi. Ensi keväänä luultavasti kerran. Sen jälkeen en ole kuulemassa. Tähän täytyy luottaa, sen verran optimisti olen.

Äimän käki on kiinnostanut myös Aittatonttua, joka on tehnyt asiasta oikein syväluotaavan kirjoituksen, runoineen päivineen. Linkin takaa se löytyy. Älkääkä pistäkö äimää sormeenne, käki ei tule kuitenkaan vetämään sitä pois.

Aittatonttu: Äimän käki – mikä se on?

0
kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu