Latvatärinällä kotivävyksi

Entisaikaan metsureilla ei ollut kesälomia, mutta herroilla kuten työnjohdolla oli. Savotta pantiin kesällä kuukaudeksi kiinni, kämpät tyhjennettiin ja miehet saivat etsiä luppoajaksi muuta puuhaa. Jotkut menivät kotiseuduilleen palkattomiksi kesärengiksi viljelijöille, useimmiten heinätöihin mutta myös muuta työtä saattoi olla tarjolla.

Kesän pakkoloman lähestyessä jutut liittyivät tavallisesti siihen mitä itse kukin aikoi aikoi tehdä, ja poikamiehillä aiheena oli usein naiset. Yksi mieleenpainuvimpia oli nuoren metsurin ilmoitus, kun hän suunnitteli vetelevänsä naista runkoon niin että latva tärisee. Voikohan metsurin ammattisanastolla enää romanttisemmin ja herkemmin rakastelua kuvaillakaan.

Metsuri sai työpaikan talosta, jossa oli naimaikäinen tytär. Heinätyöt eivät olleet vielä alkaneet ja isäntä tarvitsi apuria luonnonniitylle ladon tekoon. Aiemmin paikalle hankituista keloista salvamalla työ sujui nopeasti ja metsurin kunnolla hirret nousivat kevyesti ylös mikä tietysti miellytti isäntää.

Tytärtäkään ei talonväki sen kummemmin vahtinut ja niin nuorten lempi pääsi roihuamaan kesäyössä kaikessa rauhassa. Kova työmies oli hyvä arvonimi siihen aikaan ja kukapa vanhempi ei olisi tyttärelleen sellaista halunnut. Latvan tärinästä ei ole jäänyt sen suurempaa perimätietoa, mutta ainakaan vanhempien yöunta se tuskin häiritsi.

Nuorten suhde jäi pysyväksi, kihlat ostettiin ja sittemmin hääkellot soivat. Poikaa vailla oleva talo sai kotivävyn isännän kaveriksi eikä into työntekoon laantunut. Kotivävylle on olemassa painokelvoton nimitys, jonka joku hyvän mielikuvituksen omaava on keksinyt. Koska se on painokelvoton, en minäkään sitä tähän laita. Voin kuitenkin kertoa, että siinä mainitaan miehen sukuelin ja jyrsiminen.

Luonnonniitylle pystytetty lato sai kyläläisten suussa myös oman nimityksensä. Sitä sanottiin pillupalkalla tehdyksi. Kaikkea ne kateelliset keksivätkin.

 

+2
kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu