Mämmi on ämmi ämmällä

Pääsiäisen pahalainen tulossa. Kaupoissa on jo ajat sitten ollut tarjolla mämmiropeita, sekä pieniä pyöreitä rasioita niille jotka eivät muuten osaa rajoittaa tuon herkun syöntiä. Tai ehkä lapsia varten. En ole ostanut, kumpiakaan. Minulle riittää muna aamuisin 365 päivänä vuodessa, joten minulle elämä on yhtä pääsiäistä, kärsimystä.

Urheilussa ja kehonrakennuksessa sanotaan joidenkin käyttävän mömmöjä. Mämmi ei tietenkään ole mikään mömmö, vaikka  maineikas entinen kilpahiihtäjä Juha Mieto on kertonutkin olevansa sen suurkuluttaja. Sitä en muista kuulleeni, että oliko mämminkulutus yhtä suurta hiihtäjän aktiiviaikoina.

Mitä tulee otsikon ämmiin, niin jotkut käyttivät ainakin ennen isoäidistä sitä nimitystä. Halveksuvassa mielessä sitä käytetään vieläkin miltei kenestä tahansa naisihmisestä. Äitini äiti oli käyttökielessä mummu, isäni äiti mumma. Kovasti ämmäpainotteisia siis nekin nimitykset. Isoisät olivat äijiä.

Mämmi ei kuulunut lapsuuteni ruokiin, oli sitten pääsiäinen tai ei. Kotona sitä ei tehty eikä kaupasta ostettu, lieneekö korpikylän kaupassa ollut edes myynnissä moista luksusta. En ainakaan muista nähneeni. Tarkkaan ottaen en tiennyt koko mäskin olemassaolosta ennenkuin kuulin siitä jostakin, varmaankin radiosta.

Mämmi on ämmi ämmällä, mutta mun mummoni muni mun mammani, mummoili Raittisen Jussi aikoinaan. Voitti sillä euroviisukarsinnankin. Se oli varsin ämmäinen biisi ilman mämmiäkin.

Makujen mukaista laskeutumista pääsiäisen ajan viettoon kaikille.

(13) Jussi Raittinen & The Boys – Metsämökin tonttu (1974) – YouTube

 

 

 

kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu