Radioamatöörit toimivat ennen Ylen perustamista

Yleisradion 95-vuotinen taival on huomioitu julkisuudessa varsin näyttävästi. Sen sijaan radioamatöörien tänä vuonna sata vuotta kestäneestä yhdistystoiminnasta ei ole silmiini utisia näkynyt, lukuun ottamatta yhdistyksen omaa julkaisua.

Alkujaan radioyhdistys toimi Nuoren Voiman Liiton alaisuudessa, perustava kokous oli huhtikuussa vuonna 1921. Lopullisesti yhdistyksen säännöt hyväksyttiin 15. 9. samana vuonna, jolloin myös Leo Lindell valittiin ensimmäiseksi puheenjohtajaksi.

Tammikuussa 1924 yhdistyksen nimi muutettiin Suomen Radioamatööriliitoksi, ja vuonna 1926 yhdistys erosi NVL:n alaisuudesta itsenäiseksi toimijaksi. Nykyisin yhdistyksen logo SRAL on tuttu kaikille harrastajille.

Radioamatöörit olivat vahvasti mukana, kun Oy Yleisradio Ab aloitti toimintansa vuonna 1926 – viisi vuotta amatöörien yhdistyksen perustamisen jälkeen. Myöhemmin myös televisiolähetysten alkutaipaleella amatöörit olivat aivan ratkaisevassa roolissa.

Keskiviikkona, 15.9. vietetään radioaalloilla äänekästä 100-vuotismerkkipäivää niin puheella, sähkötyksellä kuin erilaisilla digimodeillakin. Oikeastaan koko vuosi on ollut täynnä erilaista toimintaa erikoiskutsuineen ja muine aktiviteetteineen. Onnea pirteälle vanhukselle ja 73 de OH9TP.

https://www.sral.fi/

 

kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu