Rokan Antti ja naistenpäivä

Väinö Linnan Tuntemattomassa sotilaassa eräs keskeisiä henkilöhahmoja on Antti Rokka. Mies, jolla oli raskaana oleva vaimo ja lapset Kannaksella, ja joka ei suostunut asettelemaan kiviä herrojen polunvarteen. Oikea suomalaisen änkyräsotilaan perikuva joka ei herroja kumarrellut.

Rokka ei tarvinnut erityistä naistenpäivää vaimoaan muistaakseen. Ei ainakaan sotahommissa.  Jos mies olikin omanlaisensa Rokan Antti, niin vaimostaan hän ei ajatellut että hän olisi joku ”akanrontti”. Huoli perheestä oli varmasti aitoa.

Olin taannoin tilaisuudessa, jossa oli asetettu esille valokuvia ihmisistä, taideteoksista kuten patsaista jne. Kysyttiin että mikä kuva puhuttelee juuri minua eniten. Valitsin kuvan, jossa oli maalaus  villapuseroon pukeutuneesta keski-ikäisestä naisesta katsomassa etäisyyteen.

Asiaan kuului, että valinta piti myös perustella. Kerroin näkeväni hänessä 1950-luvun mökin akan viettämässä päivän ainoaa työstä vapaata sekuntia. Näkemykseni sai hyvää palautetta ihmisiltä jotka paikalla olivat. Nykyaika ei ole pilannut kaikkea ymmärrystä siitä mitä naisten elämä maaseudun mökeissä aikanaan on ollut.

Vaikka fyysisesti monien naisten elämä on keventynyt, eivät henkiset paineet ole mihinkään kadonneet, vaan pikemminkin paineiden syitä on tullut lisää. Käyttämäni ”mökin akka” oli kotiseutuni arkikieltä tuohon aikaan, enkä sitä käyttänyt mitenkään loukkaavassa merkityksessä.

Hyvää naistenpäivää.

 

 

+2
kaunaherra
Sitoutumaton Pello

Olen vuonna 1947 syntynyt elämän ja työn prosessien moniottelija. Vanhentunut päivän kerrallaan, jatkan samaan malliin. Jos joku löytää kirjoituksistani jonkun mielipiteen niin se on omani.
*Siunattu se joka ei mitään odota, koska hän on varmasti saava sen*
mualaispoeka at gmail.com

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu