Niin tai näin?
Lukuisa Ukrainasta tulleista pakolaisista olisi kai – tai voisi – ryhtyä vanhusten hoitajiksi tai sairaanhoitajiksi Suomeen?
Ainoa asia mikä estää ko. on se, että ei ole valtiolla rahaa kouluttaa niitä eikä maksaakaan näille tuottamattomasta työstä palkkaakaan.
Kaikki liikenevä raha mennee yhteiskunnan pyörittämiseen nykyisin ehdoin.
Velkaa On ja uutta pukkaa koko ajan Suomen valtiolla kuten lähes kaikki tietävät.
Muisto Keijo Kullervo
PS. Mukavaa se, että yhteiskunnan energian saanti turvattaneen uusiutuvilla kuten atomivoimalla, tuulella ja Auringon voimalla lisäksi vielä aaltoenergia otettaneen ajastaan käyttöön? Hyvä, että fossiilisiin polttoaineisiin pannaan ajastaan stoppi?
Ei kai Venäjälläkään loputtomasti niitä ole – uskon?
Niinpä niin, rahastahan se on kiinni tämä ukrainalaisten hoitoalalle pääsy. Tarkennan nyt kuitenkin sen verran, että ehkä myös kielitaidosta. Tosin kielten opiskelunkin toteuttamiseen tarvitaan rahaa. Pitäisi kai ensiksi päättää ketkä opiskelevat ja mitä. Ukrainalaiset hoitajiksi koulutettavat suomea vaiko suomalaiset potilaat ukrainaa?
Ilmoita asiaton viesti
Ennen vanhaan (olen aiemminkin kirjoittanut tämän) on ollut toiveena, että jokaisella olisi rahaa. Tähän oli vasta-argumenttina, että silloin vain Seppä Ilmarinen tekisi töitä (metallipajassa, lyö kolikoita) ja kaikki muut eivät.
En tiedä onko kukaan muu tämän palstan lukija huomannut, että rahankäsittelyssä nykyään oiotaan ihan hirveästi. Ainakin minulla on epäily, että rahaa sekä tuotetaan, käsitellään, säilötään ja jaetaan tietokoneilla. Seteleitäkin on käteismaksuihin, kun niitä tietokoneen keinoin suolletaan ulos ns. ”seinästä”. Sitä paitsi minusta vaikuttaa, että Seppä Ilmarinen ei ole nykyään ihan kauhean työllistetty.
Miksi siis nykyään rahaa ei voisi olla kaikilla ja tarpeeksi?
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi siis nykyään rahaa ei voisi olla kaikilla ja tarpeeksi?”
– Olet käsittääkseni taloustieteen peruskysymyksen äärellä. Jos kaikilla olisi rahaa ns. tarpeeksi, huomaisivat teollisuus, palveluelinkeino ja kauppa tilaisuutensa tulleen: ne alkaisivat periä yhä korkeampia hintoja, koska kuluttajilla olisi vihdoinkin varaa maksaa.
Hyvin nopeasti tuon seurauksena inflaatio räjähtäisi käsiin. Siitä taloushistoriassa on muutamia kouluesimerkkejä, yhtenä tuoreimmista Zimbabwen kansantalous. Wikipedia:
”Zimbabwen vuosi-inflaatio oli 165 000 prosenttia helmikuussa 2008 ja 2,2 miljoonaa prosenttia heinäkuussa 2008.”
Tuo on niin kylmää kyytiä, ettei repullinen suuria seteleitä enää huomenna riittäisi edes kauppamatkan bussilippuun, itse ruokaostoksista puhumattakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa on koko kansan koskeva oppivelvollisuus ollut jo kauan. Olen talousteoriani takana. Siihen kuuluu myös Kerrostuneet markkinat, josta minulla on useita kirjoituksia. Suomalaiset herrataso on jo niin tottuneet rahaa sitten Ilmarisen rahapajan, että kohtuullinen ja järkevä toiminta jo mahdollinen. Olemmehan me suomalaisina luoneet työeläkejärjestelmänkin maltillisesti, vaikka siihen ei ehkä olisi osattu uskoa.
Ilmoita asiaton viesti
”… rahankäsittelyssä nykyään oiotaan ihan hirveästi.”
– Keskuspankit, ehkä merkittävimpänä EKP, todellakin voi halutessaan mättää rahaa markkinoille pyrkimyksenään pönkittää horjuvia kansantalouksia ja/tai koko euroaluetta. Olen ymmärtänyt tämän rahan oikeastaan olevan vain ”rahaa”, pelkkä tietotekninen järjestely, mahdollisesti hyvinkin helppo sellainen.
Seppä Ilmariselle olisi tullut vielä tavallistakin hikisempi työrupeama, jos vastaava määrä plootuja olisi pitänyt takoa alasinta vasten.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, vain rahaa. Nykyinen liikenteellinen ja tietokoneistunut yhteiskuntatoiminta tarvitsee rahaa toimiakseen ja pyöriäkseen. Jos rahaa on liian vähän laskettu liikkeelle tai tullut kiertotalouteen, siitä näkyy monia hankalia oireita elämässä. Kaikki muuten hyvin, mutta ei tarpeeksi rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen oli sanonta:
”Tämä sukupolvi ei säästä.”
Lisätään siihen vielä vähän…
”Vaan ottaa velkaa suruttomasi koko ajan.”
Velka on veli otettaessa – veljenpoika maksettaessa…
Näillä eväillä olen pärjännyt tähän saakka (ei ole velkaa eikä nälkääkään)…
Muisto Keijo Kullervo
Ilmoita asiaton viesti
Velka ja velanotto on oire yhteiskunnassa. Ihmisten tarpeisiin tarvitaan rahaa ja rahoitusta ja tarpeisiin ihmiset ottavat velkaa, jos ei ole muuta mahdollisuutta. Moni asia on asenne- ja järjestelykysymys. Kun yhteiskunta on liikenteellistynyt ja tietokoneistunut, raha tarvitaan enemmän. Sama koskee ilmastointia. Jos menoilma on tehokasta, tuloilmaa vinkuu ovista ja ikkunoista, jos asiaa ei ole järjestetty venttiilein ja suodattimin.
Ilmoita asiaton viesti