Ei ole tärkeää olla muita parempi

Joskus yli 15 vuotta sitten kirjoitin nettiin vertaistukisivustolle keskustelu avauksen muistaakseni otsakkeella: miten tärkeää ihmiselle on tuntea olevansa muita parempi?

Sikäli itselleni ihan läheinen aihe, koska en ole ollut erityisen kilpailuorientoitunut oikeastaan koskaan paitsi joskus koulujen välisten yleisurheilukisojen jälkeen itkin tappion kyyneleitä 60 metrin juoksukilpailun alkukarsinnan jälkeen Pirkkalassa, silloisella Haikan yleisurheilukentällä mahdollisesti ehkä neljännen luokan syyslukukaudella vuonna 1988. Muistan vieläkin että meidän luokan pojista juoksussa mukana oli Tuomas, Pasi ja meikäläinen. Sen jälkeen en ole kilpailujen jälkeen itkenyt tappioita.

Joskus viimeistään lukioikäisenä oivalsin isoveljen kannustaessa minua lenkkeilemään, että tärkeintä on kilvoitella oman kunnon puolesta eikä keitään vastaan. Pidin lukiolaisena lenkkipäiväkirjaa ja koin sen motivoineen itseäni lenkille.

Armeijassa ainoa selvä tavoitteeni oli juosta yli 3000 metriä Cooperin juoksutestissä. Alokasaikana saatoin olla parhaimmillaan juoksukunnossa, kun painoin 79 kg, mutta olin kipeä alokasajan juoksutestissä ja pääsin 2900 metriä.

Varusmiespalveluksen toisen juoksutestin juoksin palvelusajan lopussa Kuoreveden Hallin silloisessa ilmavoimien varuskunnassa ja tulos oli armeijan lenkkareilla 3090 metriä elomassan ollessa 92 kg. Silloin oli kieltämättä hyvä olo ja voittajafiilis, koska olin päässyt tavoitteeseeni.

Kuitenkaan en kokenut itseäni muita paremmaksi, vaan olen aina ollut enemmän joukkuepelaaja, vaikka tykkään olla joukkueen arvostuksen aidosti ansainnut.

Sama se oli aikoinaan duunarin hommissa kuumasinkityslaitoksella, jossa sain jo nuorella ikää laajan suosion ja myös vähän arvostelua, mutta arvostelijoidenkin kanssa pääsin silloin sopuun. Itse en tosiaan koe tärkeänä kilpailuhenkisyyttä, vaan itsetuntoni perustuu paljolti siihen, että osaan jotain juttuja oikeasti, vaikka tuskin missään lajissa olenkaan mestari.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen 46-vuotias kahden pojan isä. Itseäni kiehtoo monet elämään ja yhteiskuntaan liittyvät asiat. Tykkään käydä yhteiskunnallista keskustelua ja se on itselleni myös ajanvietettä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu