Erikoisimpia kauppareissujani elämäni varrelta

Ennen kouluvuosia muistan, kun olin isäni kanssa kaupassa Pirkkalan keskustassa. Silloisella K-kauppa Sepontorilla minulla jäi kouraani joku karkki, kun isäni kysyi haluanko jotain makeisia. Jännitin niin paljon kauppareissun kassalla, että karkki jäi minun kouraani ja vieläkin on epäselvää itselleni, että maksoiko isäni karkin kaikesta huolimatta. Toinen kauppareissu isäni kanssa jäi mieleeni, kun kävimme Sorkkalan kylän paikkeilla Koison kyläkaupassa pyörillä ostamassa pokasahoihin teriä ja tämäkin tapahtui joskus 1980-luvun alussa.

Ala-asteikäisenä muistan, kun ostin joskus Pirkkalan kirjakaupasta jopa pikkukiinalaisia. Sain samaiseen kirjakauppaan stipendin muistaakseni tokalla luokalla luokan kilteimpänä oppilaana ostin silloin muistaakseni jotain koulutarvikkeita.

Myöskin ala-asteikäisenä eli viidesluokkalaisena 11 vuoden ikäisenä olin mukana koulukavereideni kanssa pikku näpistelyjengissä. Muistan kun olin pöllinyt Pirkantorilta Kyöstiltä Fazerin Sininen suklaalevyn ja luokkakaverini ihmetteli että missä välissä olin sen pöllinyt, kun söimme metsässä varastettuja karkkeja. Kaiken kaikkiaan näpistin kaupoista myös muutamia suklaapatukoita jäämättä kiinni, vaikka Pirkkalan R-kioskilla eräs asiakas sanoi ilmeisesti juuri vuonna 1989, että älä ota niitä ja minun myymälävarasurani tyssäsi siihen. Samaisen vuoden 1989 lopulla isäni kuoli.

Jo nuorena opin käymään ruokakauppa-asioilla lähinnä Pirkkalan Siwassa, koska äitini ei ole koskaan ollut mikään keittiöihme. Tunsin kaikki myyjät kyseisessä kaupassa ja taisin jopa hieman ihastua yhteen kassamyyjä Pipsaan silloin 1990-luvun puolivälissä.

Viime vuosikymmenten kauppareissuista erikoisimpia on ollut Tampereella Pyynikintorin lihan kaupassa asiointini, kun ilmeisesti kauppias itse innokkaasti teki jauhelihaa lihamyllyllä kaupassa eli tuoretta lihaa sieltä sai. Kai näitä erikoisia kauppareissuja on ollut edelleenkin, vaikka päällimmäiset muistoni lienevät todettuna tässä kirjoituksessani.

Kirjoituksen liitekuvat.

  1. Isän haudalla.
  2. Isän ja äidin päällä.
  3. Isän sylissä.

KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen syntynyt vuonna -78 ja ollut toistaiseksi voimassa olevalla työkyvyttömyyseläkkeellä vaikean mielenterveydellisen häiriön takia vuodesta 2008 saakka. Saan psykoosialttiuteeni lääkinnällistä hoitoa. Elämäni on silti edelleen ajoittain tuskallista, mutta iloa elämääni tuo lähinnä kaksi koululaisikäistä poikaani. Työkokemusta minulla on lähinnä metalliteollisuudesta ja koulutusta tekniikan ylioppilaana. Internetin keskusteluissa olen ollut mukana vuoden 2004 kesästä asti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu