Kalle Päätalo 100 vuotta symposium Oulussa!

Kävin Kalle Päätalo 100 vuotta luentotilaisuudessa Oulun kaupungin pääkirjastolla eilen.

Alun tervehdyspuheenvuorossa Suomen Kirjailijaliiton varapuheenjohtaja Hannu Nikander kiitteli Päätalon elämäntyötä sanomalla, että Kalle Päätalon kirjallisuus on ylläpitänyt suomalaista lukemisharrastusta. Yliopistonlehtori Maija Saviniemi kertoi, että Kalle Päätalo on aikoinaan kertonut Iijoki-sarjassa olevan ainoastaan 5 % repliikeistä täysin aitoja.

Esitin tilaisuudessa kaksi kysymystä, joista ensimmäisessä kysyin professori Harri Mantilan käsitystä kustannustoimittaja Syrjän tekemistä poistoista, että oliko poistoihin syynä kun Päätalon kirjasta haluttiin ymmärrettävämpää kieltä. Professori Mantila vastasi, että kustannustoimittaja halusi leikata kirjojen sivumäärää, koska kirjoitusta oli liikaa.

Toinen kysymykseni oli spekulatiivinen kysymys tohtorikoulutettavalle Matti Leiviskälle Päätalon valikoivasta muistista ja viittasin Wittgensteinin viisauteen, jonka mukaan on vaiettava siitä mistä ei voi puhua. Tähän kysymykseen en saanut spekulaatiolleni vahvistusta.

Tilaisuus oli kokonaisuutena hyvin mielenkiintoinen ja pysyin ihan hyvin juonessa mukana, vaikka en ole yhtään Kalle Päätalon kirjaa kokonaan lukenut.

Mitä ajatuksia Kalle Päätalo persoonana tai Päätalon kirjallinen tuotanto sinussa herättää?

KimmoHoikkala

Olen 41-vuotias kahden koululaisen yhteishuoltaja ja asun Oulussa. Kotoisin olen Pirkkalasta ja olen asunut myös Tampereella. Työkokemukseni on pääasiassa metalliteollisuudesta kuumasinkityslaitoksen töistä. Opintoja minulla on lähinnä tekniikan ylioppilaana 2000-luvun vaihteesta Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Olen tällä hetkellä lähinnä vapaaehtoinen mielenterveyden kokemusasiantuntija sosiaalisen median keskusteluissa. Toimeentuloni saan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu