Kiltteys ja moraali!

Eihän sillekään mitään voi, jos oma ajattelu ei mahdollista kilttiä olemusta muita ihmisiä kohtaan. Näemme vilpintekijän usein omista ajatuksistamme johtuen eli emme usko hyvään, koska emme ole itsekään kiinni hyvyydessä. Saatamme hakea usein myös oikeutuksen omalle moraalittomuudellemme ilkkumalla muita moraalittomiksi, vaikka meillä ei ole ilkkumiemme henkilöiden moraalittomuudesta mitään suoraa näyttöä.

Yhteiskunnallisesti elämme monin tavoin valheellisessa todellisuudessa ja valheilla pärjää paremmin kuin yltiörehellisellä mielenlaadulla. Sanoihan ex-ulkoministeri Ilkka Kanerva jo vuosia sitten, ettei pidä olla yltiörehellinen eli ei kannattaisi vastata ennen kuin kysytään. Itse ajattelen, että olen usein vastannut, vaikka minulta ei ole jotain kysyttykään kenenkään toimesta eli olen sikäli ollut yltiörehellinen, kuten moni muukin muistelija ilmeisesti voi olla. Silti olen sitä mieltä, että kaikki voi olla julkista mikä ei ole luottamuksellista tai salaista tietoa. Koen luottamuksen säilyttämisen läheisiäni kohtaan hyvin tärkeänä asiana elämässäni, vaikka olenkin julkinen muistelija.

Kiltteys on ennenkaikkea elämänasenne, joka perustuu aidoimmillaan ilmeisesti vahvaan sisäsyntyiseen moraalintunteeseen. Kiltiksi voi silti varmasti kääntyä elämän aikana, vaikka henkilö olisikin perusmielenlaadultaan kyseenalaisella moraalilla varustettu. Raamatun kirjoitusten vanhurskas etenkin Vanhan testamentin mukaan oli juuri parannuksen tehnyt henkilö, jolloin hän tietää väärintekemisen kokemuksen, mutta hän haluaa olla jatkossa oikeamielinen. Jeesus opetti, että heittäkööt hän joka tuntee itsensä synnittömäksi ensimmäisen kiven, kun aviorikkojanaista oltiin kivittämässä. Itse olen Jeesuksen opin kanssa silti eri mieltä, koska uskon, että tällä aikakaudella on olemassa synnittömiä ihmisiä.

Synnittömyys riippuu eettisistä säännöistä, eikä moraalisesti oikeamielisestä toiminnasta. Esimerkiksi Suomen lain neuroottisia noudattajia on suomalaisten joukoissa ehkä tuhansia. Voiko neuroottisia lakien noudattajia silti pitää oikeamielisinä? Oikeastaan ihmisen kiltteys testataan vasta silloin, kun joudut haitallisten ihmisten hyökkäysten kohteeksi, jolloin hyvän moraalitason säilyttäminen voi olla henkisesti epävakaalla ihmisellä jopa mahdotonta. En silti kaipaa virheettömiä moralisteja, vaan ymmärrystä ja hyväksyntää kilttejä kansalaisia kohtaan. Emme saa vaieta, jos kohtaamme pilkkaa tai olemme todistamassa muiden kiusaamista. Kiltteys tekee aina lopulta sovun itsensä ja muiden kanssa. Saamme kaikki erehtyä silti.

KimmoHoikkala

Olen 41-vuotias kahden koululaisen yhteishuoltaja ja asun Oulussa. Kotoisin olen Pirkkalasta ja olen asunut myös Tampereella. Työkokemukseni on pääasiassa metalliteollisuudesta kuumasinkityslaitoksen töistä. Opintoja minulla on lähinnä tekniikan ylioppilaana 2000-luvun vaihteesta Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Olen tällä hetkellä lähinnä vapaaehtoinen mielenterveyden kokemusasiantuntija sosiaalisen median keskusteluissa. Toimeentuloni saan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu