Poikien isänä muutama sana lasten ruutuajasta!

Olen pohtinut tarkkaavaisuushäiriöiden esiintyvyyden kasvun ja lasten tietoteknisen käyttäytymisen välistä syy-yhteyttä. Levottomuus, kärsimättömyys ja tylsyyskokemisen sietämättömyys ovat suurelle osalle aikakautemme lapsia täyttä todellisuutta Suomessa. Toisaalta sanotaan, mitä vanhemmat edellä – sitä lapset perässä eli myös vanhempien huono esimerkki voi johtaa lasten liialliseen ruutuajan käyttöön. Vanhempien vastuu on olemassa järjestää lapsille muitakin virikkeitä kuin rajoittamaton ruutuaika.

Lapset ovat mielestäni tosiaan koukuttuneet liiaksi älyvekottimiin. Useimmiten lapset pelaavat käsittääkseni tietoteknisiä pelejä ja katsovat välillä lyhyt- tai pelivideoita. Lyhytvideoita on katsottu etenkin TikTok palvelussa ja YouTubessa seurataan paljon etenkin pelaajatubettajia kouluiän kynnyksellä ja ala-asteiässä. En silti rajoittaisi helpolla lasten ns. ruutuaikaa, jos elämässä on myös muuta toimintaa ja aitoa sosiaalista kanssakäymistä ikätovereiden kanssa.

Itsekin olen pelannut jo alta 10 vanhana hyvin paljon tietokonepelejä 1980-luvun lopulla. Elämässäni ei lopulta ollutkaan teinivuosina juuri muuta pakoa todellisesta jokseenkin surkeasta nuoren elämästä kuin pelata PC-pelejä. En käyttänyt tietokonetta muistaakseni juurikaan parikymppisenä vuosina 1997-2004 tai ainakaan internettiä juuri ollenkaan paitsi koulullani TTKK:lla Hervannassa. Ostin oman tietokoneen nettiyhteydellä vuoden 2004 kesäkuun vaihteessa Tampereella asuessani ja tällä tiellä sitä edelleen ollaan!

Toivon mukaan omien ala-asteikäisten poikieni elämä voisi olla sosiaalisesti monipuolisempaa kuin omani ja siitä on jo merkkejäkin ollut havaittavissa. Teknologioiden kehittymisestä huolimatta saatoin ehkä jopa itse olla ongelmallisempi ruutuaikani suhteen lapsena kuin omat poikani tällä hetkellä!

KimmoHoikkala

Olen 42-vuotias kahden koululaisen yhteishuoltaja ja asun Oulussa. Kotoisin olen Pirkkalasta ja olen asunut myös Tampereella. Työkokemukseni on pääasiassa metalliteollisuudesta kuumasinkityslaitoksen töistä. Opintoja minulla on lähinnä tekniikan ylioppilaana 2000-luvun vaihteesta Tampereen teknilliseltä yliopistolta. Olen tällä hetkellä lähinnä vapaaehtoinen mielenterveyden kokemusasiantuntija sosiaalisen median keskusteluissa. Toimeentuloni saan työkyvyttömyyseläkkeellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu