Psykologi, tietokirjailija – nettikommunikaation uranuurtaja – Pertti Luukkonen on poissa

Pertti Luukkosen kirjoittama kirja ja alla hänen omakätisellä nimmarilla vahvistama ansioluettelo vuodelta 2008.

Kirjoitin psykologi Pertti Luukkosesta (syntynyt 1946) aikoinaan 25. huhtikuuta 2011 kriittisen arvion Bloggerin Hermiitti kertoo blogiini, jonka olen kokonaan poistanut, mutta kuten tiedämme netistä voi olla hankala saa kerran julkisesti kirjoitettuja mietteitä kokonaan pois. Otsikoin silloin kirjoitukseni Luukkosesta seuraavasti: Psykologi Pertti Luukkonen: nettikommunikaation uranuurtaja! Oikeastaan kiteytin otsakkeeseen hyvin oman käsitykseni Pertistä ja seuraavaksi vielä haluan perustella oman arvioni oikeaksi osin kyseisen vanhan blogikirjoitukseni perusteella, jota lainaan seuraavaksi.

Pertti Luukkonen aloitti nettikirjoittelun käsittääkseni sfnet-ryhmissä paljolti sen vuoksi, koska juurikaan muita paikkoja ei siihen aikaan nettikirjoittelulle ollut. Eräänä päivänä muistaakseni vuonna 2005 Luukkonen löysi myös mielenterveyskuntoutujien vertaistukisivuston Tukiasema.net, jonne hän alkoi tuottaa laadukasta sisältöä ainakin omasta mielestään. En ole aivan varma löysikö Luukkonen Tukiasema.netin jo vuonna 2004, kuten ehkä löysikin, mutta hänen varhaistuotantonsa Pertti Luukkosena heti vuoden 2005 alusta, jolloin itse tutustuin ensimmäisen kerran tähän kunnioitusta herättävään ihka oikeaan netti-psykologiin.

Luukkonen oli kirjoituksissaan aluksi ilmeisen varovainen ja hän haki Tukiasema.net-foorumilla paikkaansa muiden keskustelijoiden joukossa, vaikka suurin osa katsoi Luukkosta ylöspäin, vaikka hän todellisuudessa pieni mies onkin. Luukkosen merkittävin anti Tukiasema.net-sivustolle oli vuosina 2005-2008 lähinnä psykologisen terminologian selvittäminen.

….

Minulla on tosiaan ollut aina ristiriitainen suhtautuminen Luukkosta kohtaan, sikäli kun kiitän häntä omakustannekirjani Kuntoutujan tie (julkaistu vuonna 2010) alkusanoissa, vaikka vaikeata on välillä ollutkin. Kokonaisarvioni Luukkosesta jää kaiken kaikkiaan positiiviselle puolelle. Positiivinen suhtautuminen Luukkoseen on minulla lähinnä kai siksi, että netissä ei ole muita aktiivikirjoittajapsykologeja ainakaan suomalaisilla sivustoilla. Edellisestä on annettava Luukkoselle ilman muuta tunnustus, vaikka hän joskus käyttää liiankin terävää sanansäilää etenkin hänen auktoriteettiasemaansa psykologina ajatellen. Lisäksi yksi ongelma lienee siinä, että Luukkosen käsitys itsestään on paisunut liian suureksi tai siltä se ainakin vaikuttaa. Vai olisiko Luukkonen sittenkin Milos Formanin leffan Yksi lensi yli käenpesän Päällikön tavoin fuulannut vähän kaikkia?

Pertillä oli totisesti huumorintajua, koska hän ei pahastunut hieman ehkä töykeästäkin kirjoituksesta Bloggerin blogissani. Pertti totesi, että ihan hyvä kirjoitus oli.

Omaelämäkerta Kuntoutujan tie alkusanoissa kiitän Perttiä varsin merkityksellisesti:

Erityiskiitokset heti toiseksi psykologi Pertti Luukkoselle, sillä ilman konkari-psykologi-tietokirjailija Luukkosen kannustavaa suhtautumista Kuntoutujan tien toteutus olisi viivästynyt ehkä vuosikausia.

Muistan, kun olin lähettänyt tuoreen Kuntoutujan tie kirjani Luukkoselle, niin hän moitti minua, kun en kiittänyt alkusanoissa esipuheen kirjoittaja psykiatri Hannu Lauermaa.

Tietokirjailija Luukkonen kirjoitti lukuisia psykologiaa käsitteleviä kirjoja ja hieman ohuempia kirjasia, enkä ala niitä tässä nyt kaikkia nimeämään paitsi mielestäni Luukkosen opetuksellisimman kirjan, joka on nimeltänsä 50+ Defenssiä. Luukkonen aloitti uransa psykologina vuonna 1970 amanuenssina Lapinlahden sairaalassa Helsingissä. Psykologian lisensiaatiksi Luukkonen valmistui tehtyään lisensiaattitutkimuksen henkirikoksen tehneiden ja väkivaltarikollisten psykodynamiikasta vuonna 1978 Helsingin yliopistossa. Hän eteni vuoteen 1979 mennessä Lapinlahdessa työurallaan viransijaiseksi johtavana psykologina. Tietokirjailijana hänen esikoisteoksensa oli vuonna 2003 julkaistu Psykoanalyyttinen psykoterapia vs. Kognitiivinen psykoterapia: historiallinen ja vertaileva tarkastelu.

Itse katosin Luukkosen ns. nettihorisontista, koska en pitänyt enää 2010-luvun edetessä Luukkoseen juurikaan yhteyksiä. Kuitenkin erään ystäväni kanssa Pertistä viime syksynä keskustellessamme ajattelin, että kyllä mun on pakko laittaa hänelle vielä jotain sähköpostia, kun koskaan ei tiedä kenen päivät ovat lopussa.

Alla lähettämäni sähköposti, johon Pertti vastasi ystävällisen kannustavasti.

Oulusta terveisiä ja hyvää joulun odotusta

Moro Pertti!

Haluan kiittää sähköpostilla sinua hyvistä vinkeistä ja keskusteluista eri foorumeilla, vaikka en ole vuosikausiin käynyt sinun Psykopatologia foorumilla. Jotenkin tuli mieleeni, että minun on syytä lähettää sinulle sähköpostia ja olisi kiva kuulla, että sinulla on terveyttä riittänyt.

Itse olen eronnut vuonna 2015 ja silloin minulla oli huono vaihe elämässäni, jonka takia olin jopa mielisairaalassa suljetulla osastolla hoidossa täällä Oulussa. Poikani ovat nyt 10 v ja 11 v. Minulla on nähdäkseni ihan hyvät suhteet poikiin ja poikien äitiinkin. Pienellä eläkkeellä ollessani olen miettinyt, että jospa muuttaisin Bulgariaan 5-10 vuoden tähtäimellä ja se voi olla aivan realistinen unelma. 

Tällaisia kuulumisia täältä Oulusta ja olihan täällä jo luntakin maassa vaan se suli pois. 

Oikein hyvää talven ja joulun odotusta sinulle Pertti ja lykkyä koronanjälkeiseen elämään!

Ystävällisin terveisin Kimmo Hoikkala 🙂

En olisi odottanut, että Pertti vielä kuolee ja hänen kuolinsanoma on luettavissa erään hänen ystävänsä kertomana Luukkosen aikoinaan perustamalla nettifoorumilla nimeltänsä Psykopatologia.munfoorumi.com.

Pertti Luukkonen kuoli muutama päivä sitten toukokuun lopussa vuonna 2022.

Joku voi muistaa Hesarin mielipidekirjoittajana ja myös täältä Uusi Suomi Puheenvuorosta Töölön nurkilla Helsingissä asustaneen Luukkosen:

Tekijä: perttiluukkonen | Uusi Suomi Puheenvuoro

Eräälle veljelleni laitoin tekstarin Luukkosen kuolemaan liittyen, koska hän tiesi mun olleen hänen kanssaan jonkinlainen tuttava ja viesti meni näin:

Vanha kaarti kaatuu hautaan ja mekin tässä vanhetaan.

+1
KimmoHoikkala
Sitoutumaton Oulu

Olen vuonna 1978 syntynyt mies Pirkkalassa. Sain oppivelvollisuuteni suoritettua silloisessa Kuttulan koulukodissa Mäntyharjulla vuonna -94. Ylioppilaaksi kirjoitin vuoden -98 keväällä Tammerkosken lukion aikuislinjalta (iltalukio). Olen saanut ilmavoimien sääaliupseerin koulutuksen Tikkakoskella varusmiehenä saapumiserässä 2/98. Työhistoriani alkoi lehdenjakajana kesällä -97 vuosiloman sijaisena ja jakopiirini alueella sijaitsi myös silloinen kotini. Syksyllä -97 aloitin Galvanoimis Oy:n palveluksessa kuumasinkityslaitoksen työntekijänä Pirkkalassa ja olin palveluksessa vuoden 2002 loppuun. Olen opiskellut silloisella Tampereen teknillisellä korkeakoululla vuosina 1999-2002 konetekniikkaa. Sairastuin vähitellen psykoottistasoiseen masennukseen vuoteen 2004 mennessä. Kävin työkokeilussa vuonna 2008 vanhan työnantajani eli nykyisen Aurajoki Oy:n palveluksessa kolmivuorotyössä Pirkkalassa. Olen tehnyt etenkin vuosina 2013-2014 kokemusasiantuntijaluentoja mielenterveydellisestä kuntoutumisesta. Vuonna 2017 minut valittiin Suomen skitsofreniayhdistyksen kunniapuheenjohtajaksi. Vuonna 2010 julkaisemani omaelämäkerran nimi on Kuntoutujan tie ja se kirjoitettu salanimellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu