Runoilija, shakin Fide-mestari Jorma Kekki on kuollut
Tänään sain tietää Jorma Kekin kuolleen, kun eräs kaverini googletti puolestani hänen nimensä. Kekin kuolintieto oli julkaistu Suomen Shakkiliiton sivustolla jo noin viikko sitten.
Haluan muistaa Jorma Kekin shakkiuran lisäksi myös merkittävästä roolista rohkealla julkaisutoiminnallaan erityisesti 2010-luvulta alkaen mielenterveydellistä stigmaa vastaan taistellen. Ehkä tunnetuin kulttuuriteko Jormalta oli 2010-luvun alussa ilmestynyt omaelämäkerrallinen lyhytelokuva Kekki-koodi. Kyseinen lyhytelokuva esitettiin jopa Tampereen lyhytelokuvajuhlilla ja itse pidin kyseistä elokuvaa hyvin aitona kuvauksena Jorman ajattelusta sekä elämänkatsomuksesta.
Kekki-koodin jälkeen ilmestyi muistaakseni Jormalta Peli lyhytelokuva ja ainakin kaksi kuunnelmateosta. Jorma saattoi purkaa ajatteluaan taiteen keinoin ja käsitykseni mukaan hän koki julkisen itseilmaisun hyvin tärkeäksi itsensä ja myös muiden mielenterveyskuntoutujien kohdalla. Jorma asui Tampereella ja koronapandemian puhjetessa hän asui pääasiassa äitinsä luona Helsingissä ollen myös omaishoitajana. Jorman pureva ajattelu saattoi olla monelle liikaa, vaikka itseni tuntema Jorma oli todella humaani luonnonystävä.
Shakki oli hänelle vääjäämättä tärkeä osa elämää ja toinen osa elämää hänellä oli omintakeinen tyyli ilmaista itseään kulttuurin saralla. Haluan muistaa Jorman nimenomaan rohkeana julkiajattelijana, vaikka joskus koin itsekin, että Jormalla kulkee ajatus ehkä hieman liiankin kovaa. Toisaalta olen itsekin psykoosioirekuvasta kärsinyt elämässäni vuosikausia ja sikäli tunnen tällä hetkellä edelleen ymmärrystä kaikkea Jorman viestintää kohtaan, vaikka en tietenkään kaikesta aina ollut aivan samaa mieltä.
Erimielisyydet hautasimme Jorman kanssa lähes poikkeuksetta ja koin, että kannustimme toinen toistamme itseilmaisussa aina hänen äkilliseen menehtymiseensä saakka. Poissa on eräs parhaista viime vuosien ystävistäni. Jorman muistoa kunnioittaen haluan jakaa psykiatrien yhtenevän käsityksen meidän molempien muinaisista psykoosin aikaisista ajatuksista: potilaalla on outo tapa yhdistellä asioita.
Hieno shakkipitoinen muistokirjoitus ystävänä pitämästäni Jorma Kekistä Suomen Shakkiliiton sivustolla:
”Potilaalla on outo tapa yhdistellä asioita.” Onpa outo tapa määritellä asioiden yhdisteleminen! Voisiko moisesta saada esimerkin tai pari?
Ilmoita asiaton viesti
Omakohtaisesti voin sanoa, että liitin mediaotsakkeita psykoottisessa jaksossa omaan elämääni. Jormakin aikoinaan aina vähän huvittui, kun hän muisteli psykiatrin lausuntoa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen kirjoitus. Nelisenkymmentä vuotta sitten kävin epäsäännöllisesti Matinkylän šakkikerhossa (jossa hävisin melkein kaikki pelit), ja muistan sieltä Kekin veljekset hahmoina, vaikka en heitä tuntenutkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Wikipediassa on myös artikkeli Jorma Kekistä, jossa on listattu hänen meriitit lähinnä runoilijana.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Jorma_Kekki
Ilmoita asiaton viesti