Vuonna 1898 syntyneen mummoni kertomaa ja muistojani hänestä
Ei tahtonut uni tulla viime yönä ja aloin miettiä mummoni kertomia sananparsia. Mummoni oli syntynyt vuonna 1898 syyskuussa Karkussa nykyisen Sastamalan alueella ja hän kuoli vuonna 1993 joulun alla Pirkkalan silloisessa vanhainkodissa.
Listaan tähän seuraavaksi mummoni kertomia sanontoja, jotka vielä muistan.
1. Juu, juu Jussi kulta syö kalat vaikkei perkaa.
2. Selvä pyy sanoi Manninen varista.
3. Karkussa vettä ja vuoria, Pirkkalassa herroja ja huoria.
4. Helmikuu helistää…
Muita mummon viljelemiä sanontoja en itse muista paitsi joitakin kertomuksia hänen kokemastaan elämästä.
Ennen Suomen sisällissodan alkamista joulun aikaan vuonna 1917 mummoni matkan olivat pysäyttäneet punakaartilaiset. Punakaartin miehet olivat rikkoneet mummoni matkakirstun lukon ja varastaneet hänen joululimppunsa. Tästä asiasta mummoni oli ehkä hieman katkera vielä 1980-luvulla tai siltä silloin omiin lapsen korviin kuulosti.
Pirkkalainen lehdessä mummostani oli juttu 1970-luvun puolivälissä, kun hän pääsi ensimmäisen kerran asuntoon, jossa vesi tuli ja meni sekä lämmitys oli patterien varassa eikä tulisijojen.

Muistan vielä ainoaksi yhteiseksi reissuksi jääneen bussimatkan Pirkkalasta Tampereelle, kun kävimme katsomassa Erkkilän uutta teräskaarisiltaa 1980-luvun alkupuolella. Samalla reissulla kävimme hämärien muistikuvieni mukaan Tampereen kauppahallissa ja sieltä mummoni osti aina tyrvääläistä(?) kutunjuustoa.


Mummo kävi meidän kotona Pirkkalan Vähäjärvellä melko säännöllisesti 1980-luvulla saunomassa ja joulujakin hän vietti meillä, kunnes hänen muistinsairaus paheni muistaakseni melko lyhyessä ajassa. Perunat jäivät käsittääkseni useamman kerran kattilaan liedelle ja paloivat pohjaan. Joulun aikaan mummoni teki meillä aina rosollia ja äitini jätti sen tarkoituksella mummon tehtäväksi. Sitten mummo kertoi mielellään tarinoita vanhemmilla veljilleni ja kuulin niitä tosiaan joitakin itsekin. Mummoni kuului aikoinaan Pelastusarmeijan toimintaan Tampereella ja työuransa hän teki Aaltosen kenkätehtaalla Tammelantorin liepeillä.
Muistan kun olin yksin mökillämme ehkä esikouluikäisenä ja äitini oli luvannut, että mummo tulee viettämään aikaa kanssani mökille. Mummo tulikin kävellen paikalle ja sitten hän kysyi isääni, että ”missä se Toivo on, kun hän tuli sitä hoitamaan.” En sanonut mitään, mutta pettymykseni oli niin suuri että muistan sen tunteen edelleen, kun mummoni lähti saman tien kävelemään takaisin kotiinsa noin 2 kilsan päähän.
Mummoni tarinoista yksi erikoisimmista oli mielestäni se kun hän kertoi, että ennen ihmisiä oli yritetty elvyttää käsiä ja jalkoja heiluttamalla, mutta käsittääkseni elvytys ei silloin tuottanut tulosta.
Kävin kerran yläkouluikäisenä katsomassa itsekseni mummoa vanhainkodissa, kun olin kävellyt Pirkkalan hautausmaalta isäni haudalta ja olin päättänyt käydä tosiaan samalla mummoa tapaamassa. Se jäikin mummoni kanssa viimeksi kohtaamiseksi ja se saattoi olla vuoden 1993 kevättä. Mummoni oli vähäpuheisempi ja olemukseltaan hidastunut, vaikka jotain hän taisi kuitenkin puhua. No itsekään en puhunut siihen aikaan juuri mitään. Olin silloin koulukodissa Mäntyharjulla kun mummo kuoli.
Mummo oli liki yhtä tärkeä osa lapsuuden elämääni kuin isäni, vaikka isä oli tietenkin itselleni paljon merkittävämpi. Mummolla kävin kylässä usein yleensä veljeni kanssa 1980-luvulla ja joskus saatoin lankapuhelimella soittaa mummolle, jos en tiennyt missä kaikki olivat tai tästä asiasta on olemassa jopa yksi äänite. Tosiaan vanhin veljeni kokosi mummon tarinoita kasettinauhurille.
Se jäi kirjaamatta, että mummo pyysi minulta joskus kuivaa leivänkannikkaa ja suolaa, kun hän oli kylässä lapsuuteni kodissa. Muutenkin tuntuu jälkeenpäin, että mummo suhtautui itseeni kuten pikkuaikuiseen tai hänen puheensävy oli mielestäni itseäni kohtaan melko samanlainen kuin perheeni aikuisillekin.
Ilmoita asiaton viesti
Vuosi 1898? Sakari Topelius kuoli, mutta Alvar Aalto isoäitisi ikätoverina syntyi! Ja Vapun päivänä näkyy isolla porukalla siirrytyn pitkälle tipattomalle.
https://fi.wikipedia.org/wiki/1898
Ilmoita asiaton viesti
Oman elämäni ainut mummo ja myös ainut isovanhempi kuten myös isoveljilleni, koska isäni äiti kuoli Helsingissä käsittääkseni jo ennen vanhimman veljeni syntymää. Toki äidillä ja isällä oli myös isät, mutta itse en näiden taustoja varmaksi tiedä. Olihan isäni äiti joskus 1920-luvulla ja 1930-luvulla oikea seurapiirinainen Helsingissä, jonka vuoksi hänenkin elämäntarina tavallaan on hyvin kiehtova.
Jännä juttu sekin, että itse ainakin tunnen hieman ikävän tunnetta ja ylpeyttä esivanhempiani kohtaan, vaikka olen heistä vain yhden kanssa viettänyt aikaa.
Äidinäiti oli muuten kyläseppä ”Ville” Palmgrenin tytär Karkusta, jos joku tuntee seppä-Villen legendaa täällä?
Kaiketi jotain meidän mukana tosiaan elää esivanhemmistamme ainakin geneettisesti ja toki muistoinakin. Kyllä se on käsittääkseni useimmiten hyvä osata arvostaa esivanhempia olivat he sitten olleet minkälaisia vaan, koska jotain meissä tosiaan elää edelleen heistä, vaikka persoonina voimmekin erota merkittävästi.
Mummon ansioksi on sanottava vielä sekin, että hän pärjäsi jotenkin 1930-luvulla äitini yksinhuoltajana Pispalassa. Äitini oli sotavuosina ilmapommituksia paossa Karkussa omassa mummolassaan ja mummo kävi töissä sotavuodet Aaltosen kenkätehtaalla.
Ilmoita asiaton viesti
Isäni vanhemmat ovat kuolleet n. 100 vuotta sitten, jolloin lapsikatras jäi orvoksi. Äitini vanhemmat onneksi saatoin tavata ja heihin jopa tutustua, mutta olin vain 15-vuotias, kun kaikki isovanhempani olivat jo haudassa.
Pojasta polvi paranee, ja pojanpojasta varsinkin! Kuopukseni (s. 1994) esikoisella (s. 2021) on
– omat vanhemmat
– kaksi settiä isovanhempia
– äidin äidin äiti
– äidin isän äiti
– isän äidin molemmat vanhemmat
– eno
– setä
– täti
– kolme serkkua
Väestörakenteen muutoksia voi hyvinkin nähdä myös perheen ja suvun tasolla. Pikkulapsella on suhteellisen vähän nuoria sukulaisia, mutta runsaasti vanhoja.
Ilmoita asiaton viesti
Aina sukulaissuhteissa määrä ei korvaa laatua, mutta en nyt arvioikaan sinun sukuasi enkä omaani.
Ilmoita asiaton viesti
Isän puoleinen mummoni eli 95 vuotiaaksi.
Tapasin hänet taaperona vain kerran.
Sylissään ällistyin hänen hymyileviä mutta niin kovin ryppyisiä kasvojaan.
Lupasi kutoa minulle sukat, johon kuulemma kiljuin ”ei kutota sukkia!”
Ilmoita asiaton viesti
Isäni äiti oli syntynyt 1892 ja kuoli 1979. Hän oli sairasvuoteellaan eduskuntavaalien aikaan ja päivää ennen kuolemaansa sai sanotuksi, että ”Vennamo jäi ilman ääntä”.
Ilmoita asiaton viesti
”… ja hän säilyttikin yhteiskunnallisen kiinnostuksensa loppuun asti.” (Ote nekrologista?)
Juuri vuoden -79 vaaleissa sain vihdoin äänestää!
Ilmoita asiaton viesti
Isäni suvussa tuo yhteiskunnallinen kiinnostus on ollut aika voimakkaasti vallalla. Tuo isoäitini kuului itse asiassa kokoomuksen naisjärjestöön Tuusulassa ja maininta Vennamosta kuolinvuoteella lienee ollut osittain pilaa.
Isäni kuoli alkusyksystä 1990 ja kuolinvuoteen äärellä, kun hän oli saanut tiedon, ettei enää montaa päivää ole aikaa, keskustelimme Neuvostoliiton ja Itäblokin meneillään olevasta hajoamisesta. Kokeili kyllä kädellä vaimoni vatsaa, josta esikoisen oli tarkoitus putkahtaa kuukauden sisään. Toivotti sitten ”Eemelille” terveisiä. No, hänen toiveensa ei toteutunut, kun sieltä putkahtikin tyttö, jonka toiseksi nimeksi tuli Emilia.
Ilmoita asiaton viesti