Turun talous vireäksi ja yrittäjille oikeaa taustatukea

Veto- ja pitovoimaa tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Kuva: Eero Mäkelä

Turussa on taloudellisesti ollut hyvä vire viime vuodet. Isojen ankkuriyritysten liepeille ja ennen kaikkea etäälle niistä on syntynyt vetovoimaisia teknologiayrityksiä ja muualla toimivien yritysten paikallisia toimistoja. Vireys ruokkii vireyttä.

Korona toki teki loven tähän kehitykseen.

Varsinkin teknologia-alalla todella pätevistä tekijöistä on aina pulaa. On tärkeää, että huippuosaajat haluavat Turkuun. Niin huippuosaajien houkuttelemisessa, kuin opiskelijoiden täällä pitämiseksi opiskelujen jälkeen pitää kaupungissa olla niin sanottua pito- ja vetovoimaa. Se tarkoittaa sitä, että kaupungissa on hyvä meininki, paljon nähtävää ja koettavaa sekä helppo liikkua viehättävässä ympäristössä.

Yritysten tukemiseksi on Turussa yhä tehtävää. Vasta Korona nopeutti esimerkiksi laajempien terassilupien läpisaamista. Olen ollut mukana selvittelemässä tuttujen yrittäjien kanssa, mikä lupien saamisessa kestää. Vastaus oli aiemmin se, että niillä, ketkä lupia käsittelevät ei ollut aikaa sitä tehdä. Siihen ollaan jo osin saatu helpotusta, kun Turun lupia myöntävä virasto sai vihdoin palkattua lisää porukkaa töitä tekemään.

Turku voisi toimia aidosti itsekin aktiivisesti edistääkseen luovia liiketilaratkaisuja. Esimerkiksi puistoissamme on monia puolikuntoisia kioskitiloja, joihin saisi pienellä lisärakennusoikeudella kiinnostavia ravintoloita. Jokirannassa on paljon mahdollisuuksia pienillä teoilla tuottaa uusia alustoja palveluille. Sähkö- ja vesipiste rannan tai joen puolelle, ja pieniä ravinto- tai muita palvelutiloja siihen.

Turussa olevia puolikäyttöisiä kiinteistöjä olisi hyvä saada popup toimintaan. Vanhoja tehdaskiinteistöjä väliaikaiseen käyttöön padel-halleiksi, mikroautoradoiksi ja muuhun vastaavaan.

Teknologiayritysten tarpeet ovat erilaisia kuin esimerkiksi ravintoloiden. Usein varsinaista apua tai lupia ei juuri julkiselta puolelta tarvita, mutta toimivat toimistotilat ja ylipäätään kaupungin vetovoimaisuus auttaa tekemistä ja menestystä. Startuppejakin voi kuitenkin auttaa sillä, että ympäristön toimivuuden lisäksi aktiivisesti tehdään töitä osaajien löytämiseksi. Pääosin yritysten välille ja kolmannelle sektorilla syntyville verkostoille voidaan tarjota alustoja ja fyysisiä tiloja, joissa kehittää yhteistyötä. Turun palvelut uusille yrityksille kaipaavat myös terästämistä, lähestyttävyyttä ja konkreettisuutta.

Maailmalla on paljon kokeiltu erilaisia start up -viisumeja ja jopa osaajien aktiivista muuttamaan houkuttelua. Itse tein edellisen yrityksen aikaan sitä, että kävin jopa paikan päällä ulkomailla markkinoimassa Helsingin kaupungin ohjelmaa, jossa ulkomailta tuotiin osaajia tutustumaan kaupunkiin ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Turussa voitaisiin tehdä vielä paljon ulkomaalaisen työvoiman houkuttelun eteen.

Korona on varmasti vaikuttanut siihen, ettei ole välttämätöntä ollenkaan asua sillä paikkakunnalla, jolla oman työpaikan toimisto on. Turulle tästä tulee olemaan sekä hyötyä, että haittaa. Toisaalta osaajat maailmalla saattavat voida hyvin kaukaakin työskennellä turkulaisille yrityksille. Samalla kuitenkin Turku voi hävitä asuinpaikkakilpailussa ympäröiville kunnille kun tontteja asuntoja saa halvemmalla ja voi käydä Turussa harvakseltaan.

Kaikkiiin näihiin vaikutetaan juuri kuntapolitiikassa. Veto- ja pitovoimaa tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan.

0
Konsta Weber
Vihreät Turku
Ehdolla kuntavaaleissa

Turun kaupunginvaltuutettu, KTM ja FM, liiketoiminnan kehitysjohtaja ja osakas teknologiayrityksessä

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu