Kopioautot F1:n ainoa pelastus

Racing point sai rangaistuksen kopioituaan/ostettuaan Mercedekseltä jarrujen jäähdytysjärjestämän. Itse asiassa Racing Pointin pinkkien autojen sanotaan olevan suoria kopioita Mercedeksen kilpurista. Racing Point on talleista ainoa, joka tällä hetkellä uhkaa Mercedeksen hegemoniaa koko lajissa.

Tallien lähtökohdat auton kehittämiseen ovat hyvin erilaiset. Mercedes ja Ferrari samoin kuin osittain Red Bull voivat sijoittaa autonsa kehittämiseen varoja likimain mielin määrin. Williams tai jokin muu nykyisin pieneksi luettava talli sen sijaan rakentavat autonsa almujen varassa, mikä näkyy myös kilpailutuloksissa.

F1:ssa ei ole nykyisin enää mitään jännittävää, koska voittaja on Mercedes, ellei tekninen vika katkaise ajamista. Nekin ovat nykyään harvinaisia.

Autoista on saatava tasaväkisiä ja laji kuskien väliseksi kilvoitteluksi keinolla tai hintaan mihin hyvänsä, muutoin koko laji tappaa itse itsensä.

Jenkeissä tämä on tajuttu ja esim. NASCAR-sarjassa autot ovat kaikki teknisesti samanlaisia tai vähintäänkin saman tehoisia, Samoin toimittiin rallin MM-sarjassa. Maksimitehot rajattiin tarkasti ja kun autoilla on minimipaino, niin tosiasiassa kuskin ratkaisevat, kuka on paras. Näin myös NASCAR-sarjassa.

Hamilton ei ole suuri mestari. Hän on ajanut koko uransa parhaalla autolla, jossa on kaikki mahdolliset tekniset avustuslaitteet auton radalla pitämiseksi. Nykyformuloilla kuka tahansa pystyy ajamaan kovaa, kunhan ensin sisäistää niiden järjettömän suorituskyvyn.

Hyvänä esimerkkinä formuloiden potentiaalista pitäisin niiden e-sarjaa. Sähköformuloiden kisat ovat erittäin mielenkiintoisia. Niissä sattuu ja tapahtuu koko ajan. Siellä ei ole Hamiltonin kaltaista täysin ylivoimaista kuskia, koska jokaisella kuskilla on lähestulkoon samanlainen auto käytössään.

 

0
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu