Kuka on uhri ?

Amerikan symbolina on ollut  Vapauden patsas, jonka virallinen nimi on “Vapaus valaisee maailmaa”. Maa, joka patsaan lahjoitti, on tunnettu historiallisesta sloganista vapaus, veljeys, tasa-arvoisuus. Keskustelin eilen tyttäreni kanssa, jonka koti on Philadelphian keskustassa.  Hän kertoi, että rakennuksen edessä on panssarivaunu ja sotilaita. Kuulostaako tämä vapaalta maalta ja yhteiskunnalta ?  

Amerikkaan on vuosien saatossa tullut paljon siirtolaisia, ensimmäisten joukossa vuonna 1638 olivat Ruotsi-Suomen asukkaat, sen jälkeen lukuisista muista Euroopan maista ja viimeisimmät suurimmat siirtolaisryhmät tulevat Keski-Amerikasta, Kiinasta ja Intiasta. Monet ovat paenneet oman kotimaan köyhyyttä ja sortoa tai yritteliäät ihmiset tulevat paremman tulevaisuuden toivossa. Jokainen siirtolaisryhmä on sopeutunut Amerikkaan hyvin, mutta mustat ovat ainoat, joiden kanssa on läpi historian ollut ongelmia. Noin 300 vuotta sitten afrikkalaiset myivät maanmiehiään orjiksi valkoisille tekemään työtä lähinnä etelävaltioiden puuvillaplantaaseille. Pohjoisvaltiot eivät hyväksyneet etelävaltioiden orjuutta ja verisen sisällissodan voittivat jenkit ja mustat vapautettiin orjuudesta erityisesti presidentti Abraham Lincolnin ansiosta. Pohjoisvaltioiden symboliksi rakennettiin Union League, joka sijaitsee Philadelphian keskustassa ja toimii edelleen aktiivisesti ja on samalla myös Lincolnin museona. Vuonna 1775 Philadelphiaan perustettiin maailman ensimmäinen orjuutta vastustava organisaatio. Nyt 300 vuoden jälkeen sama kaupunki on edelleen rotuongelman yksi tapahtumapaikka.  

George Floydin tapaus on järkyttävä ja on oikein, että tekijä joutuu vastuuseen. Mutta tapaus on vain jäävuoren huippu, koska todellisuus on, että väkivalta nuorten mustien keskuudessa on jokapäiväistä elämää. On hyvin todennäköista, että musta mies menettää henkensä jo nuorena toisen mustan toimesta väkivaltaisessa välien selvittelyssä. Viime viikolla Chicagossa oli 80 ampumistapausta joissa 21 ihmistä kuoli. Keskinäisessä välienselvittelyissä mustat kuolevat 8 kertaa todennäköisimmin kuin valkoiset ja latinot yhteensä.  

Presidentti Obaman aikana ryhdyttiin selvittämään mustien ja poliisin ongelmallista suhdetta ja tilastoja on ylläpitänyt Washington Post. Näissä tutkimuksissa selvisi Wall Street Journalin  tietojen pohjalta seuraavia asioita:

Vuonna 2019 poliisit ampuivat 1004 ihmistä, joista mustia oli 235. Luku on pysynyt suunnilleen samana vuodesta 2015 lukien. Luku on alhaisempi kuin mitä mustien osallisuus rikoksentekijöinä. Mustat jotka edustavat vajaa 13 % koko kansasta tekevät 53 % kaikista maan murhista ja 60 % kaikista ryöstöistä. Muun muassa George Floyd istui 5 vuotta vankilassa ryöstöstä ja nyt pidätettiin väärän rahan käyttämisestä.

Vuonna 2019 poliisit ampuivat kuoliaaksi 9 aseetonta mustaa ja 19 valkoista.

Vuonna 2018 mustat surmasivat yhteensä 7407 ihmistä. 

Vuonna 2019 poliisin ampumat mustat edustaa 0.1 % siitä määrästä murhia, jotka mustat ovat aiheuttaneet muille ihmisille. 

Verrattaessa lukuja poliisit ovat 18,5 % suuremmassa vaarassa tulla surmatuksi mustan toimesta kuin musta valkosen poliisin toimesta. 

 Vuonna 2015 Philadelphian oikeudellinen osasto teki selvityksen, että valkoinen poliisi vähemmän todennäköisesti ampuu mustan rikollisen kuin latino tai musta poliisi. 

Kun  Obaman aikana aloitettiin tutkimaan onko poliisin ja mustien välillä rakenteellista, rodullista  vinoumaa, on se johtanut siihen, että mustilla alueilla eivät naapurit uskalla pyytää poliisia apuun, koska he leimautuvat omassa yhteisössään rasisteiksi.Tämä taas vaarantaa lainkuuliaisten mustien elämää. 

Sturbucksin työtekijä oli ilmoittanut poliisille, kahdesta mustasta miehestä, jotka olivat  norkoilleet kahvilassa häiriten muita, maksavia asiakkaita. Hän soitti poliisille, mutta sitä hän ei olisi saanut tehdä, koska se osoittaa, että hän on rasisti. Hänet erotettiin ja kaikki maan Sturbucksit ryhtyivät myötätuntolakkoon, koska Sturbuckissa ei siedetä rasistisia työntekijöitä. Asiasta valitettin myös Philadelphia kaupungille, joka antoi $200,000 korvauksesi tästä väärinkäytöksestä.

Uutinen muutaman vuoden takaa oli, että musta yksinhuoltajaisä ammuttiin toisen mustan toimesta koska hän työskenteli kahdessa työssä tarjotakseen paremman tulevaisuuden lapsilleen. Hänen elämäntapansa oli ampujan mielestä väärä.  

Kouluissa ja yliopistoissa on kiintiöt mustille, jotka pääsevät opiskelemaan alemmilla pisteillä, koska halutaan osoittaa, että yliopisto ei ole rasistinen. Tästä taas seuraa, että monet mustat ammatti-ihmiset kokevat, että jokainen luulee, että olen tämä kiintiöopiskelija, vaikka todellisuudessa hän on pärjännyt, ihonväristä huolimatta ihan omilla ansioillaan. Nyt on ehdotettu, että lääketietten opiskelijoille annettu kunniapalkinnon pistemääriä pitää alentaa, jotta mustat olisivat tasa-arvoisessa asemassa valkoisten kanssa.   

Nyt on tullut uutta tietoa George Floydin tapauksesta. Kaksi poliisia, jotka olivat läsnä kun heidän kouluttajansa painoi polvellaan Floydia maahan, olivat nuoria ja kokemattomia. Toinen oli neljättä  päivää töissä ja toinen kolmatta työvuoroaan. No, nyt heitä kaikkia syytetään taposta.     

Floyd itse on entinen vankilakundi, istunut  vankeudessa aseellisesta ryöstöstä. Musta aktivisti Candace Owens on todennut, että on väärin nostaa marttyyriksi rikollinen musta mies, koska hän ei edusta mustaa yhteisöä. On todella väärin, että mustien rikollisten vuoksi myös heidän lainkuuliaiset mustat veljet ja siskot joutuvat kärsimään. 

Voikin oikeutetusti kysyä, kuka on uhri?  

 

 

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu