Jääkiekko-ottelussa oli kuusi erää, normaali kolme ei riittänyt

Helsingin IFK kohtasi taannoin kotijäällään Lahden Pelicansin. Kyseessä oli jääkiekon SM-Liigan kauden 2023-2024 neljäs puolivälierä. HIFK oli pakkovoiton edessä koska Pelicans oli voittanut kaikki kolme aiempaan tämän puolivälieräsarjan ottelua. Ensimmäinen, kolmas, neljäs ja viides erä olivat maalittomia. Toisessa erässä molemmat joukkueet tekivät yhden maalin kukin. Kuudennen erän viidennellä minuutilla HIFK siirtyi ensimmäistä kertaa koko ottelussa johtoon ja koska tämä maali syntyi myöhemmin kuin kolmannessa erässä, maalin tekijä voitti ottelun heti ja ottelu päättyi siihen paikkaan. Puoli seitsemältä illalla alkanut ottelu päättyi vasta yhdentoista jälkeen, lähellä puoltayötä.

Jääkiekon normaali peliaika on kolme kahdenkymmenen minuutin erää. Ei yhtään enempää. Edes vaikka tilanne kolmannen erän loppusummerin soidessa olisi tasan. Pitkään oli näin. Sitten sääntöjä muutettiin siten, että tasapeliä seuraa aina jatkoaika, eikä vain silloin kun voittaja on pakko saada selville. Jos viiden minuutin kuluessa varsinaisen peliajan päättymisestä kumpikaan joukkue ei saa ratkaistua ottelua ylimääräisellä maalinteolla, seuraa kummallekin joukkueelle kolme rangaistuslaukausta. Jos näidenkin jälkeen tilanne on yhä tasan, tuomitaan molemmille joukkueille lisää rangaistuslaukauksia yksi kerrallaan kunnes päädytään muuhun kuin tasatilanteeseen. Ennen vanhaan pudotuspeleissä sovellettiin tätä, mutta sitten kun  tämä sääntö laajeni runkosarjaankin eikä tasapelejä enää kirjattu tasapeleiksi vaan viimeisen maalin tekijän voittamaksi, siirryttiin pudotuspeleissä käytäntöön että pelataan enintään kahdenkymmenen minuutin mittaisia eriä kunnes jompikumpi joukkue tekee maalin, hamaan tulevaisuuteen tappiin asti.

Helsingin IFK:n ja Lahden Pelicansin ottelu, joka oli alkanut puoli seitsemältä illalla, päättyi vasta yhdentoista jälkeen, lähellä puoltayötä, koska ottelun ratkaisu tapahtui vasta kuudennessa erässä. Tässä tilanteessa olisi ollut syytä käydä rankkarikisa kun neljännen erän viiden minuutin jälkeen tilanne tasan ja julistaa rankkarikisan voittaja koko ottelun voittajaksi. Nyt pelaajat olivat kuudennen erän jälkeen erittäin väsyneitä, samoin katsojat. Monet katsojat lähtivät pois jo viidennen ja kuudennen erän välisellä erätauolla eivätkä enää jääneet katsomaan kuudetta erää.

Liiga ja Jääkiekkoliitto voisivat tässä ajatella myös sekä pelaajien että fanien jaksamista. Ei ole mitään järkeä pelata puolilleöin asti kuudetta tai jopa seitsemättä erää kun sääntöjen mukainen jääkiekko-ottelun erämäärä on vain kolme.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu