Vanhoille fossiileille tekoäly voi olla arvokas työkalu

Vanhoille fossiileille tekoäly voi olla arvokas työkalu

Vanhoilla pitkän uran tehneillä ja runsaan elämän kokemuksen keränneillä yli 60-vuotiailla ihmisillä on paljon annettavaa yhteiskunnalle, nuoremmille ja esimerkiksi yrityksille. Heillä on tietoa ja kokemusta, joita nuoret ihmiset eivät voi yksinkertaisesti korvata. Tekoäly voi tarjota vanhoille ihmisille uuden työkalun, jonka avulla he voivat jakaa tietonsa ja kokemuksensa laajemmalle yleisölle. Samalla tätä vanhat, iäkkäät ja ikääntyneet kulttuuria ja ajattelutapaa tulee muuttaa ja uudistaa. Monen ikääntyneen pää on paljon nuorempi kuin 30-vuotiaan. Golfissa puhutaan super senioreista ja yleisesti käytetään termiä (older adults) vanhemmat aikuiset, joten käytän tässä sitä käsitettä. Käytännössäkin kun ei katso liian usein peiliin pysyy nuorena. Autoihinkin on tulossa hyvät kamerat, joten taustapeilin käyttö vähenee liikenteessäkin.

Vanhemmat aikuiset ovat usein oppineet ajattelemaan itsenäisesti ja käytännön läheisesti. Heillä on kyky tehdä lyhyitä ytimekkäitä kysymyksiä elämää koskevista ja globaalia ajattelua vaativista aiheista. Vastauksien antaminen on kuitenkin ollut ongelma tähän asti, ainakin niistä kirjoittaminen. Erikoisasiantuntemuksen kokoaminen suuremmaksi ja ymmärrettäväksi kokonaisuudeksi voi olla työlästä ja aikaa vievää.

Tekoäly voi helpottaa tätä prosessia. Google Bard, ChatGPT ja Bing Chat ovat ehkä näistä tunnetuimmat ja niiden käyttö on pitkälti ilmaista. Tekoälyjärjestelmät voivat nopeasti ja tehokkaasti käsitellä valtavan määrän tietoa. Ne voivat myös tuottaa yhteenvetoja ja analyyseja, jotka ovat helposti ymmärrettävässä muodossa.

Vanhempien aikuisten ei tarvitse olla tietotekniikan asiantuntijoita hyödyntääkseen tekoälyä. Tekoälyn käyttö on erittäin yksinkertaista. Kirjoittamalla lyhyen kysymyksensä he voivat saada sekunneissa laajan vastauksen, jonka he voivat tarkistaa ja muokata ihmisälyn avulla ja antaa niille viimeisen silauksen.

Tekoäly voi siis olla arvokas työkalu vanhemmille aikuisille, jotka haluavat jakaa tietonsa ja kokemuksensa muiden kanssa. Se voi auttaa heitä saavuttamaan laajemman yleisön ja vaikuttamaan yhteiskuntaan positiivisesti ja jopa ansaita tuloja.

Esimerkkejä tekoälyn käytöstä vanhempien aikuisten ihmisten toimesta

Vanhemmat aikuiset voivat käyttää tekoälyä monin eri tavoin. He voivat esimerkiksi:

  • Kirjoittaa blogeja tai artikkeleita, joissa he jakavat tietojaan ja kokemuksiaan.
  • Luoda videoita tai podcasteja, joissa he keskustelevat ajankohtaisista aiheista.
  • Olla mukana sosiaalisessa mediassa, jossa he voivat olla vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa.
  • Tukea tai rahoittaa tekoälyhankkeita, jotka edistävät yhteiskunnan hyvinvointia.

Tekoäly voi tarjota vanhemmille aikuisille uusia mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaan ja vaikuttaa maailmaan.

Meillä suomalaisilla on suuri kilpailuetu kansainvälisesti, koska meillä on yleisesti korkea koulutustaso, monilla laaja kielitaito, olemme pragmaattisia ja luova hulluus tulee karusta luonnosta. Lisäksi olemme globaalisti verrattuna avoimia teknologisille innovaatioille. Ilman sitä ei esimerkiksi Nokia olisi lyönyt läpi.

Itse olen 64-vuotias suomalainen enkä paina jarrua vaan kaasua. Matkalla on kertynyt kielitaitoa, taitoa selviytyä vaikeimmistakin tilanteista ja ne hyvät koulupohjat ovat saaneet käytännön tukea. Ulkomailla olen asunut yli 40 vuotta, nykyään Ecuadorissa Tyynen meren rannalla. Jos sinua kiinnostaa, lue matkailu-, golf- ja liikeaiheisia artikkeleitani täältä.

lassipensikkala

Lassi Pensikkala - asun perheeni kanssa päiväntasaajalla Ecuadorissa Tyynenmeren rannikolla. Olen kansainvälisen kaupan konsultti, yrittäjä ja kirjoitan matkustamiseen, golfiin ja liike- ja urheilupsykologiaan liittyviä artikkeleita.

Tehtäväni on auttaa yrityksiä löytämään uusia markkinoita, uusia asiakkaita ja liikemahdollisuuksia Latinalaisessa Amerikassa ja Euroopassa.

My task is to help the companies to find new markets, new clients and business opportunities in Latin America and Europe. I speak Finnish, Swedish, Spanish, German and English.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu