Presidentinlinnan ruokahävikistä

On tärkeää, että ruokahävikkiä pyritään vähentämään kaikin mahdollisin keinoin. Ruokahävikki on merkittävä ympäristöongelma, joka aiheuttaa suuria taloudellisia ja ekologisia kustannuksia. Suomessa heitetään vuosittain pois noin 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa, mikä vastaa noin 20%:a kaikesta tuotetusta ruoasta (1).

Ylijäämäruokien poisheittäminen on valitettavaa ja vastuutonta. Se on myös eettisesti kyseenalaista, sillä ruokaa heitetään pois, vaikka monilla ihmisillä ei ole riittävästi syötävää. Ylijäämäruokien hyödyntäminen on tärkeää, jotta ruokahävikkiä saadaan vähennettyä. On olemassa useita tapoja, joilla ylijäämäruokaa voidaan hyödyntää. Esimerkiksi, ylijäämäruokaa voidaan lahjoittaa hyväntekeväisyysjärjestöille (kuten Hurstit), jotka jakavat sen vähävaraisille ihmisille. Lisäksi, ylijäämäruokaa voidaan käyttää eläinten rehuna tai se voidaan kierrättää biokaasuna (1).

On tärkeää, että ylijäämäruokien hyödyntäminen otetaan vakavasti ja että kaikki mahdolliset keinot sen vähentämiseksi otetaan käyttöön.

Ylijäämäruokien poisheittäminen on vastuutonta, eettisesti kyseenalaista ja täten syvästi paheksuttavaa ja tuomittavaa. Tällaista suorastaan edesvastuutonta toimintaa ei olisi osannut ensimmäisenä odottaa Presidentinlinnalta!(4)

Kyllä Karpolla nyt olisi asiaa!

#####

Lähde: Bing ja vähän muutakin, 8.12.2023

(1) Laki muuttuu: kauppojen ei ole enää pakko panna syömäkelpoista ….| https://yle.fi/a/3-6856805.

(2) Marjo Rauma Keittiöhävikin vähentäminen Kempeleen kunnan valmistuskeittiöissä | https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/345814/Rauma_Marjo.pdf?sequence=2.

(3) Ruokakaapin jämistä pizzaa tai kaikkien tähteiden buffa …. | https://ramon.fi/ruokakaapin-jamista-pizzaa-tai-kaikkien-tahteiden-buffa-ruokahavikkia-voi-vahentaa-suunnitelmallisuudella-ja-mielikuvituksella/.

(4) Linnan juhlien ruokahävikistä | https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/uutiset/d0b995df-2e2f-4710-a86c-410cd8a9130c

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu