Miksi Helsingin sanomat manipuloi julkista keskustelua?

Helsingin Sanomien maksullisen tilauksen mukana tulee kommentointioikeus digiversiossa, tai näin sitä mainostetaan. Totuus on hieman toinen. Olen nyt kommentoinut muutaman kuukauden ajan uutisia, jotka ovat minua kiinnostavista aihepiireistä ja joihin minulla on jotain sanottavaa. Kommenttejani on sensuroitu monista eri aiheesta, mutta hieman yllättäen erityisesti mielipiteitäni huumeiden vastaisesta sodasta.

Hyvän lehden kuuluu olla puolueeton ja julkaista asioista neutraaliin sävyyn mutta Hesarista on puolueettomuus kaukana niin uutisissa mutta myös niiden kommentti osiossa.

Monet ajattelevat että HS sensuroi vain konservatiivisia mielipiteitä. Näin varmasti tapahtuu mutta en usko että siinä on ideologinen motiivi takana vaan HS vain ajaa tiettyjen tahojen virallista ”totuutta”.

Olen pistänyt merkille että KRPllä ja Hesarilla tuntuu olevan varsin läheinen suhde ja Hesari vaikuttaa julkaisevan kaiken mitä he sanovat vailla minkäänlaista lähdekritiikkiä. Tästä hyvänä esimerkkinä uutinen, jossa kerrottiin että Amfetamiini oli Suomessa viime vuonna vahvempaa kuin koskaan aiemmin. Uutisessa KRPn edustaja selitti tämän olevan merkki siitä, että poliisi on onnistunut huumevalvonnassa. Tästä ei esitetty yhtään kriittistä kysymystä, vaikka väite oli täysin absurdi.

Luonnollisesti KRP lobbaa innokkaasti huumesodan puolesta. En lähde spekuloimaan heidän motiiviaan siihen mutta en usko että he olisivat niin sokeita että kuvittelevat että nykypolitiikalla saa mitään tuloksia aikaan. Täytyy muistaa että Jari Aarnio otti myös aikanaan monesti julkisuudessa kantaa huumeiden laillistamista vastaan.

Mutta asiaan! Jostain syystä Hesari päätti sensuroida tämän kommenttini uutiseen https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000007854884.html (Poliisi vaatii Bandidosin jäsentä vangittavaksi uudessa Niko Ranta-ahoon liittyvässä huumevyyhdissä) itse en keksi mikä tässä kommentissa (joka on suunnattu kieltolain kannattajille) on asiatonta:

 

”Pakottiko Niko ketään käyttämään huumeita?

 

Kannatatko huumeiden käytön dekriminalisointia ja jos et, niin miksi ihmeessä haluat rangaista Nikon rikoksen uhreja?

 

Onko sinun mielestäsi Alkon myyjä vastuussa kaikesta perheväkivallasta, maksakirrooseista, riippuvuudesta tms., mitä alkoholi saa aikaan?

Jos vastasit edelliseen ”ei”, miksi alkoholin myyjällä ei ole vastuuta haitoista, mutta huumeiden kohdalla myyjällä on päävastuu?

Jos olisi pakko valita, kumman ottaisit mieluummin naapuriksi, Nikon vai sarjakuristajan? Sarjakuristaja vapautui vankilasta kolmesti ja tappoi neljä naista ennen kun sai pidemmän tuomion kun Niko.

Kuka aloitti huumeiden käytön Nikon toiminnan vuoksi?

Onko huumeiden käyttö vähentynyt Nikon vangitsemisen myötä?

Näihin kysymyksiin olisi mukava saada vastaus kieltolain kannattajilta. Mikäli HS siis nämä edes julkaisee. Mielestäni on vain hyvin erikoista, että ns. ”oikeus”valtiossa saa pidemmän tuomion kuin kymmenen raiskaajaa siitä, että myy aikuisille ihmisille jotain mitä aikuiset ihmiset haluavat itse ostaa”

(Näitä kiperiä kysymyksiä kieltolain kannattajille minulla on enemmänkin ja aion tehdä näistä oman kirjoituksen. Tässä keskityn Hesarin mielipidemuokkaukseen)

Tiedustelin sähköpostitse, miksi tätä kommenttia ei voitu julkaista ja sieltä vastattiinkin nopeasti

Jäi vaivaamaan että mikähän tuossa oli noiden sääntöjen vastaista joten kirjoitin takaisin

 

 

Tähän ei sitten enää vastattu.

Tämä on yksi tapa manipuloida julkista mielipidettä. Eli julkaistaan vastapuolelta kaikkein huonoimmat argumentit (kuten huumekeskustelussa sellaiset typerät heitot kuten ”Kannabis ei ole huume se on kasvi”), syntyy vaikutelma, että HS ei sensuroi keskustelua. Samalla vahvistetaan näkemystä, että huumeiden käyttöä puolustavat todella ovat aivonsa pilalle pajauttaneita idiootteja tai liskoihmisiin uskovia hulluja.

Ja tälläistä manipulointia harjoittaa lehti, joka jaksaa aina muistuttaa, kuinka vapaa ja puolueeton media Suomessa on. Jokainen, joka osaa ajatella kriittisesti, tajuaa, että näin ei todellakaan ole, vaan kaikilla medioilla on kaikesta yksi ja oikea totuus.

Hesari on (vielä toistaiseksi) Suomen luetuin sanomalehti, joka käyttää merkittävää valtaa mielipidevaikuttajana. Jos aihe ei kiinnosta niin paljon, että siihen jaksaisi sen enempää tutustua, niin Hesarin ”totuuden” nielee helposti, varsinkin kun itselle syntyy vaikutelma ”me fiksut ja koulutetut ihmiset ajattelemme tästä näin ja ne jotka ajattelevat toisin ovat kouluttamattomia salaliittoteoreeetikkoja, jotka uskovat että maapallo on litteä”. Tällä on myös suora vaikutus siihen, mitä poliittisia päätöksiä täällä tehdään

Tähän mielipiteen muokkaukseen heillä on toki lain mukaan oikeus vaikka se mielestäni onkin moraalitonta.

Kaiken voi kuitenkin kääntää eduksi ja tämä sensurointipäätös oli viimeinen pisara minulle ja siksi päätin alkaa kirjoittamaan blogia tänne Uuteen Suomeen! Toivon että täällä kunnioitetaan enemmän sananvapautta kuin Helsingin Sanomissa ja täällä voin myös kirjoittaa laajemmin minua kiinnostavista asioista ja käydä niistä asiallista keskustelua.

Kun puhuu totta ei pelkää vasta-argumentteja. Ainoastaan valehtelijalla on tarve sensuroida ”väärät” mielipiteet.

0
Lauri Paavola
Sitoutumaton Helsinki

Itä-helsinkiläinen sitoutumaton kansalaisaktivisti järjen ja logiikan puolesta valheita vastaan!

Taistelen etenkin inhimillisemmän päihdepolitiikan, yksilönvapauksien ja sananvapauden puolesta.

Läheisiä aiheita ovat muunmuassa koronapaniikin arvostelu, jokaisen eduskuntapuolueen politiikkojen arvostelu ja kaksinaismoralismi, huumeiden vastainen sota, terrorismin vastainen sota, uskontojen kritiikki (erityisesti kolme pahinta Kristinusko, Islam ja Juutalaisuus), ihmiskunnan typeryys, ihmisen lähestyvä sukupuutto jota me suuressa narsismissamme kutsumme "maailmanlopuksi" sekä musiikki.

Mikäli minun teksteistä provosoidut niin tiedät olevasi väärässä. Totuuden puhuja ei pelkää vastakkaista mielipidettä vaan vastaa niihin mielellään. Vain valehtelija tarvitsee sensuuria.

Rakkaudesta lajiin since 1995 ❤

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu