Avustusrahat kunnille ihmisten perustarpeisiin

AVUSTUSRAHAT KUNTIEN KAUTTA IHMISTEN PERUSTARPEISIIN

Koronakriisin keskellä on tärkeintä kantaa vastuuta ihmisten perustarpeista. Kansalaisten selviäminen merkitsee yhteiskunnan selviämistä. Suomessa on onneksi toimiva jan hajautettu paikallisverkosto, kunnat. Nämä ovat paikallisen tason vastuunkantajat ja toimien toteuttajat.

Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että kunnat voivat tehdä perustehtävänsä. Juuri tähän tarvitaan nyt rahaa kaikkein kipeimmin. Tilanne on haasteellinen, koska miltei kaikki kunnat ovat jo ennen koronaakin  taloudellisissa vaikeuksissa tai suurissa taloudellisissa vaikeuksissa. Nyt ovat koronan vuoksi aivan uudenlaiset haasteet.

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja tiedän varsin hyvin ne vastuut ihmisten perustarpeiden osalta, jotka kuuluvat paikallisesti meille kotipaikkakunnillamme. Kyse on terveydenhuollosta, sosiaalitoimesta kotihoitoa ja tilapäisiä taloudellisia avustuksia myöten, koulu- ja opetustoimesta ruokahuoltoineen ja kunnallistekniikan hoidosta vesi- ja jätehuoltoa unohtamatta.

Kunnille kuuluu taloudellinen vastuu kuntayhtymien maakunnallisesti kustantamasta erikoissairaanhoidosta ja juuri tähän kohdistuu nyt valtavat taloudelliset paineet koronan aikana ja myös edelleen sen jälkeen, koska normaalisairauksien hoidon paineet ovat nyt kasautumassa.

Kun kunnille tulee arvaamattoman paljon lisää kustannuksia ja samaan aikaan verotulot kansalaisten tulojen nyt vähentyeässä laskevat, on veronmaksajille tulossa lisää maksettavaa. Kuntalaisten kasvavat veromenot ovat poissa ostovoimasta ja tämä heikentää erityisesti pienyrittäjien selvämistä koronan tuomista menetyksistä.

Mielestäni nyt on erityisesti pidettävä huolta siitä elintärkeästä rahan kierrosta, mikä tapahtuu kuntien kautta. Kun valtio on luvannut avustuksia yrityksille, on muistettava tehokkain ja luotettavin kanava kuljettaa nämä miljardit kunnallistalouden kautta. Silloin  rahat menevät ihmisten ja yrittäjien parhaaksi. Perustarpeet tulevat parhaiten ja vastuullisesti hoidettua ihan normaalien lakien ja toimivien käytäntöjen mukaan.

0
LauriOinonen
Keskusta Keuruu

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.)
Kansanedustaja (kesk) 1999-2011
Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu