Kulkutaudit etenevät – eikä tajuta siirtää aluevaaleja

Maassamme on jo totuttu koronauutisointeihin. Ne eivät hätkahdytä kuten pandemian alkuvaiheissa. Käydään hyödytöntä keskustelua koronapasseista ja rokotuspakosta. Korona ja sen arvaamattomat uudet muodot ovat jo keskuudessamme. Uuteen viruksen muotoon ei ole suojaa rokotteista, kun niitä ei ole keksittykään. Tyhjänpäiväisillä väittelyillä ei ainakaan kulkutauteja estetä.

Nyt tarvitaan yksinkertaisesti tehokkaita valtakunnallisia rajoitustoimia. Tämän olen sanonut useita kertoja ja pakko on entistäkin enemmän vahvistaa sanomaani. Tilanne on sama ellei pahempikin, kuin toissa kevättalvella Uudenmaan sulun aikaan.

Tuolloin ei ollut rokotteita, mutta ei niitä ole nytkään uutta omikronvirusta vastaan. Tilanne on arvaamattoman vakava. Luotamme luuloissamme aivan liikaa rokotesuojaan, mikä puuttuu uuden ja leviämään pääsevän viruksen uuden muodon osalta. Roketesuojaa ei siis ole omikronvirusta vastaan!

Siksi on pakko voittaa aikaa, jotta asioista tiedetään enemmän ja rokotteet toivon mukaan jossakin keksittäisiin, kyettäisiin valmistamaan niitä suuria määriä ja toteuttamaan rokotukset. Kyseessä on sama tilanne, kuin oli pandemian alussa ja sikäli pahempana, että alkuperäinen koronaepidemiakaan ei ole suinkaan kukistettu, vaikka näin haluttiin luulotella loppukesällä.

Uusia tartuntoja tulee yli tuhat vuorokaudessa. Sairaaloiden tehohoitopaikat ovat loppumassa. Monet normaalit hoitotoimet siirtyvät ja yhteiskunnan kustannukset nousevat. Myös kausi-influenssa on nousussa ja rokotteita ei riitä kaikille tarvitseville.

Siksi hallituksen on kyettävä tehokkaisiin valtakunnallisiin rajoitustoimiin. Erilaiset ja sekavat ja alueelliset toimet eivät tuota tulosta. Nyt toimitaan aina jälkijättöisesti eli liian myöhään. Ei toimita koskaan ajoissa ja puhumattakaan, että toimittaisiin ennakoivasti.

Palontorjunnassa on jo opittu toimimaan ennakoivasti, mutta tätä haluta tehdä koronan eikä sen uuden muodon omikronviruksen kohdalla. Ministeri Krista Kiuru on halunnut toimia kiitettävästi. Pääministeri samaan aikaan osoittaa huonoa solidaarisuutta rajoitustoimille bailaamalla yökerhossa aamuneljään! Missä on vastuuntunto ja oikean esimerkin näyttäminen?

Tammikuulle on ilmoitettu toteuttavan maassamme aluevaalit koko Suomessa paitsi Helsingissä. Nyt on korkea aika tehdä päätös niiden siirtämisestä. Ihmisiä on karanteeneissa ja sairaaloissa. Ihmisten parissa tehtävä ja demokratiaan kuuluva vaalityö estyy ja jo nyt estynyt. Aluevaalit suurella todennäköisyydellä muodostuisivat pahoiksi ja koronalingoiksi. Kuka vastaisi seurauksista?

Vaikka itse äänestystapahtumia voitaisiinkin toteuttaa muodollisen koronaturvallisesti, ei yhdenvertaisuus voi mitenkään toteutua vaaleissa. Tämä ihan fakta. Miljoona äänioikeutettua on eri tavoin riskiryhmiin kuuluvia. Eikö kukaan poliitikoista halua tajuta tätä?

Kun kunnalisvaalitkin älyttiin siirtää kevättalvelta alkukesään, sama päätös on tehtävä nyt aluevaalien osalta mahdollisimman pian. Demokratia ei millään tavoin kärsi aluevaalien siirrosta, tehtävissä ovat juuri kunnallisvaaalien perusteella valitut henkilöt.

Mutta demokratia ei toteudu, kun yhdenvartaisuus vaalityössä ja vaaleissa ei toteudu. Siksi aluevaalit on siirrettävä myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan, kun kulkutautivaarat ovat poissa.

0
LauriOinonen
Keskusta Keuruu

Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja
Keuruun seurakunnan 1.kappalainen (el.)
Kansanedustaja (kesk) 1999-2011
Osa-aika viljelijä syntymäkotitilalla

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu