Aunuksen retki 100 vuotta sitten

Sata vuotta sitten pääsiäisenä  Aunuksen retkikunta oli majoittuneena kotikylässäni Salmin Manssilassa. Toisen pääsiäispäivän aamuna 21.4.1919  kello 5 aamulla joukon upseerit ja aliupseerit hiipivät rajan yli ja tappoivat pahaa aavistamattomat venäläisten nukkuvat rajavartijat. (40-50 miestä, Nordström s.136)

Samana päivänä piti miehistönkin näyttää urhoollisuutta, he  ampuvat kuusi kotikyläni asukasta, vanhuksia, naisia ja lapsia.

Muutamassa päivässä joukko saapui Aunukseen. Siellä Aunuksen  Väliaikainen hoitokunta piti kokouksen, suunnitellen tulevia hakkuita. KOP ja metsäyhtiöt rahoittivat hanketta.

Alavoisissa ammuttiin kuusi karjalaista hiekkamonttuun. (Nikolai Zaitsev: Katkattu oza)

Upseerit ryöstivät Aunuksen pankin kullan. Kulta kuljetettiin Suomeen. Tästä hevoskuljetuksesta olen kuullut kertomuksia kymmeniltä  salmilaisilta. Upseerit jakoivat kullan. Käsitykseni on että tähän loppui heimoveljien vapauttamisaate, lähdettiin heti kotiinpäin. Valloituksen epäonnistumisesta syytettiin Suomen hallitusta joka ei tukenut aktiivisemmin hyökkäystä.

http://www.kolumbus.fi/leo.mirala/Sota/SotaX.htm

 

LeoMirala

Elämää 82 vuotta nähnyt originelli evakko, parantumaton humoristi, vääntää juttua vakavistakin aiheista, pahinta on kun joku uskoo niitä, nukutuslääkäri on ollut ainoa joka on saanut ukon hiljennettyä...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu