Työttömyysköyhyys jo tosiasia-onko tulossa vielä eläkeläisköyhyyskin?

Eläkeputki ja kenelle se kuuluu?

Työttömyysturvan lisäpäivät eli eläkeputki

Työttömyyspäivärahaa voit saada 500 päivän enimmäisajan lisäksi lisäpäiviltä, jos olet täyttänyt ikärajan ennen 500 päivän enimmäisajan täyttymistä ja olet ollut eläkkeeseen oikeuttavassa työssä vähintään viisi vuotta viimeisen 20 vuoden aikana ennen lisäpäivien alkamista.

  • Vuonna 1955–1956 syntyneille lisäpäiviin oikeuttava ikäraja on ollut 60 vuotta.
  • Vuonna 1957–1960 syntyneillä oikeus lisäpäiviin alkaa 61-vuotiaana.
  • Vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneillä oikeus lisäpäiviin alkaa 62-vuotiaana.

Tähän turvaan ei siis ole ihan helposti oikeutettu, mutta niille varttuneille työttömille, jotka ovat joutuneet irtisanomisten vuoksi jo kauan sitten työttömän kurjaakin kurjempaan tilanteeseen, on tämä pelastus toimeentulon kannalta. Monet lisäpäiviin oikeutetut ovat tehneet koko työuransa pienellä palkalla töitä, naiset välillä ehkä tehden lapsiakin, monilla työttömyyttä ollut jo pitkin työuraa ja eläkekertymä tullee jäämään pieneksi. Toisin kuin yleisesti ajatellaan, että ansiosidonnainen olisi ruhtinaallinen, niin sitä se ei monellakaan ole, osa-aikaisen työn perusteella laskettu työttömyyskorvaus on hädin tuskin Kelan työmarkkinatukea parempi. Ansiosidonnainen pienituloisella pyörii yleensä 800-1200 eur/brutto välillä. Tällä tuen määrällä varttuneempi työtön siis voisi jatkaa lisäpäiville, jos ”tähdet” osuvat kohdalle. Nyt, kun sille pääsyn ikää on koko ajan korotettu, on niiden ihmisten määrä vähentynyt entisestään, tosin uusia ikäluokkia on tulossa, siksi varmaan tietyillä tahoilla on kiire pudottaa lisäpäivät pois järjestelmästä ja samalla ajaa iso joukko ikääntyneitä pienelle perusturvalle, joka on riittämätön kenen tahansa työttömän elämään.

Tiedämme, että perusturvan lisäksi on haettava yleensä asumistukea ja lisäksi toimeentulotukea. Mietin vain, mitä hallituspuolueet ajattelevat, kun eivät tätä tosiasiaa ymmärrä, että, kun ”kiimassaan” haluavat tehdä harkitsemattoman päätöksen eläkeputken poistamisesta, ei seurauksia ja vaikutusarvioita ole ajateltu nenää pidemmälle, ei kansalaisia, jotka ovat tehneet vuosikymmeniä töitä, ennen irtisanomistaan. Tosiasia kun vain on, että mitkään maailman mahdit eivät saa rekrytoijia varttunutta palkkaamaan, paitsi, jos hän on ainoa alan ammattilainen. Itsellä on nyt 10 vuoden kokemus erilaisiin yrityksiin hakemisesta ja niistä moninaisista selityksistä ja vastauksista, niitäkin  sentään saatu. Yhteen paikkaan jaksoin hakea jopa 8 vuotta, ei minua sitkeydestä voi moittia.  Koomisinta siinä oli, että, kun vihdoin lopetin sinne haun tuloksettomana, pääsinkin pariksi kuukaudeksi ns. verkostojen kautta hätäavuksi, elin toivossa, että jatkoa olisi seurannut, mutta hävisin taistelun sisältä tulleelle, näinhän näissä usein käy. Kun et ole sisällä missään, olet tosi vaikeassa työmarkkina-asemassa, vaikka Cv:si olis täysi upeita suosittelijoitakin.

Kukaan muu kuin toinen työtön ei voi ymmärtää sitä ahdistuksen ja tuskan määrää, kun kuukausi toisensa perään laitat hakemuksia, ensin toivoa herätellen itsellesi ja aina pettyen. Ilmeisesti ainoa paikka, missä ei ole ikäsyrjintää on eduskunta ja kansanedustajan titteli, saisi töitä ainakin 4 vuodeksi. Mutta sekin maksaa, joku kerran sanoi, että panostus on oltava ainakin 30 000, riittäisikö? Voisiko joku antaa määrärahan tähän tarkoitukseen, jos hakisin palkkatukea eduskuntaan pääsyyn? Siellä on koko joukko edustajia, jotka ovat 1950 ja 1960-luvulla syntyneitä, jotka nyt ovat julmasti heittämässä meidät varttuneet saman ikäiset ikuiseen köyhyyteen, viemällä harkitsemattomasti meiltä oikeuden lisäpäiviin!  Siksikö me heidät sinne äänestimme? Annika Saarikko (kesk.) julisti jo eilen illalla Ylellä suureen ääneen, että ELÄKEPUTKI POIS! Asiasta on ilmeisesti päätetty ja joulukuun neuvottelut käydään vain näennäisesti. Surullista ja eriarvoista tässä tilanteessa hallituksenkin syrjiä jo ennestään työelämässä syrjittyjä. Olen vihainen ja välillä surullinen, voimaton, tämän hallituskoneiston edessä.  80-luvulla maailmamme näytti toiselta, tämä maa ei ole enää se, miksi luulin sen kehittyvän, eivät ole poliitikotkaan. Nuoret vihreät naiset eivät välitä senkään vertaa varttuneemmista, mutta edestään tulevat löytämään päätöksensä.

Jos olisikin subjektiivinen oikeus palkkatukeen 70-100% lisäpäivien sijaan, joku lupaus, että edes työtä on-  valtio takasi työtä työttömille vielä 90-luvulla tällaisissa tilanteissa. Nyt meidät heitetään oman onnemme nojaan tässä Robin Hoodien maailmassa, missä pelastava metsä on kuitenkin vain Kokoomuspoliitikkojen omassa kuplassa. He ovat kiivaasti lisäpäiviä pois ajaneet, niinkuin nöyryyttivät työttömiä jo tukien heikennyksillä aktiivimallinkin väsätessään. Tämä on nyt varttuneiden aktiivimalli. Nöyryyttävä ja ahdistusta tuova. Tulevaisuuden usko on nyt monilla 55-64 vuotiailla koetuksella.

Se, mikä eniten ahdistaa, on se lyhytnäköisyys, että turvataan näennäisesti vielä työssäolevien varttuneiden työssäpysyminen ja uskotaan sokeasti, että eivät ne yritykset sitten irtisano, kun eläkeputki on poistettu. Voi poliitikot ja keskusjärjestöt, kyllä ne irtisanovat, jo viiskymppisiä ja siitä se kurjuus jo alkaa. Yritykset eivät ole sosiaalitoimistoja ja ei heitä kiinnosta, jos varttuneesta halutaan eroon, onko hänellä millainen ansioturva, putki vai mikä lie. Kun tulosta pitää tehdä ja työntekijöistä on aina helpoin säästää, siinä ei armoa tunneta, se on nähty yksityisen työelämän palveluksessa. Eräs työtoverini YT:iden jälkeen ei saanut edes hakea lastensa kuvia pöydältään, lähtö tuli nopsasti, itse sain kirjatun kirjeen sairaslomalla postiin. Onneksi sille oli hakija. Meitä oli monta 10-20 vuotta palvelleita, jotka saivat lähteä noin viidenkympin molemmin puolin.

Eniten tässä asiassa jurppii se, että keskusjärjestöt eivät laittaneet ehdotuksiinsa mitään kunnollista varttuneiden työttömien auttamiseksi, se, että laaditaan lausunto, jossa ikääntynyt saisi 10 kuukauden oikeuden palkkatukeen max. 25 tunnin viikkotyöajalla, on yhtä tyhjän kanssa. Se ei eläkettä kerrytä, eikä takaa työuran jatkuvuutta kuin hetkeksi. Palkkatuesta ei edes kerry työssäoloehtoa kuin 75 prosenttisesti. Sensijaan nyt ollaan eläkeputken poistamissuunitelmissa unohdettu, että lisäpäivätkin kerryttävät eläkettä hieman, mikä tämän muuten kompensoi? Kelan korvauksilla ei eläkettä kerrytetä, ei kuntouttavassa työtoiminnassa liioin. Vain kokoaikainen työ kerryttää eläkettä kunnolla ja meillä ei ole siihen aikaa kuin joitakin vuosia. Työnantajia ei kiinnosta 30% palkkatuet, mitä järjestelmä työttömälle varttuneelle tarjoaa ensimmäisen vuoden jälkeen, sitten odotat vielä toisenkin vuoden, että saisit tarjota työnantajalle edes 50% ja siihenkään ei riitä tällä hetkellä pelkkä 60 vuoden ikä. Jotain tässä systeemissä on pahasti pielessä.

Miksi työnantajille ei olla valmiita tarjoamaan sivukulujen helpotusta, eläkemaksujen alennuksia varttuneiden kohdalla? Liian kallista, niinpä niin, mutta kuinka kalliiksi me tulemme joka päivä ilman panosta yhteiskunnalle, laitamme kulutukseen kaikki, mitä saamme, mutta enemmän voisimme, ollessamme työelämässä hyödyttäen myös osaamisellamme monilla tahoilla. Liian paljon hiljaista osaamista menee nyt hukkaan meidän laatiessamme turhia työhakemuksia kotikonttoreissamme. Edes työkoneisiin ja netin kuukausimaksuihin ei yhteiskunnalta tule apua, vaikka digitaalisuutta vaatii jo tämän päivän työnhaku.

Jos maassamme ei kaikille, kaikenikäisille ole tällä hetkellä riittävästi työmahdollisuuksia ja jokaista työpaikkaa kohti hakee muutama sata hakijaa, niin onko oikein heikentää ensimmäisenä varttuneiden ansioturvaa? Missä on poliitikkojen moraali? Missä inhimillisyys? Kansa ei ole Teitä varten, vaan te olette kansaa varten. Maa on pullollaan huippuprofessoreita, eikö kukaan nyt keksi muuta lääkettä täyttää hallituksen työllisyystavoitteita sen kymppitonnin verran, joka tulee näkymään kuitenkin tulevaisuuden ikääntyneiden köyhyystilastoissa. Näennäiset vaikuttavuusluvut kertovat lisäpäivien poiston tuovan 7000-10 000 työllistä, niin, ne, jotka nyt ovat työssä vielä, mutta katsokaapa paljonko tällä hetkellä on jo 55-64 vuotiaita työttömiä tilastoissa, ei 10 000 riitä. Jos maahamme tarvitaan 80 000 työllistä vähintään lisää, keinoja pitää olla muunlaisia, kuin oikeistopoliitikkojen suosimat heikennykset kansalaisten turvaan.

Hallitus on luvannut, ettei eriarvoisuus kasva, mitä tämä sitten on? Olemmeko yhdenvertaisia lain edessä? Me kokeneet konkarit, joiden työpanosta ei riittävästi arvosteta! Emmekö me ryhmänä olekaan valtiovallan erityisessä suojeluksessa? Keskustan edustaja Kurvinen, niin mukava mies kuin onkin, hänkin peräänkuulutti meiltä aikuisilta eräässä artikkelissa patistamista ja kannustavuutta. Voin kertoa, että meidät on kasvatettu ahkeraan työntekoon, se kannustavuus on opittu jo äidinmaidossa ja lapsia patistetaan, meitä ei tarvitse. Teemme sen itse ihan sisäsyntyisesti, kuka ja miksi on luonut stereotyyppisen ajatuksen, että varttuneetkin vielä tarvitsivat tällaisia asioita? Porkkanat kelpaavat kyllä, mutta antakaa ne työnantajille, että saamme työtä! Älkää kepittäkö enempää voimavaraanne, meitä kokeneita, joilla on vielä paljon vuosia jäljellä, puuttuu vain se oma työpaikka ja arvostus rekrytoijien silmissä. Ja päästäkää ne eläkkeelle, jotka eivät enää kykene, meitä on paljon, jotka kykenevät. Rekrytoijan kinnostus loppuu, kun hän lukee hakemuksesta syntymävuoden, se on tosiasia.

Aivotutkimus ei tue ikäsyrjintää. Osa työnantajista suhtautuu ennakkoluuloisesti ikääntyviin työntekijöihin, koska he pelkäävät, että ikääntyneet työntekijät eivät opi uusia asioita samalla tavalla kuin nuoret. Aivotutkimus ei tue tätä olettamusta. Päinvastoin, aivotutkimuksen mukaan pitkä kokemus tuo työntekijälle sellaisia etuja, joita nuori työntekijä ei ole pystynyt mitenkään vielä hankkimaan -Sirpa Pääkkösen kirjasta: Pätkiä &potkuja, naisten kokema ikäsyrjintä työelämässä

Roikummeko köyhyyden löysässä hirressä hamaan vanhuuteemme saakka?

 

 

0
MaaritKorhonen
Sitoutumaton Hyvinkää

Rakastan kirjoittamista ja erilaisien asioiden pohtimista.
En pidä epäoikeudenmukaisuudesta. Työtä senioreille!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu