Elämyksiä kotimaasta – joitain vähemmän tunnettuja tapoja nauttia lomasta Suomessa

Alkuyötä Kymijoella

Olen viettänyt kesälomat Pohjoismaissa lähes koko aikuisikäni, ja valtaosan ajasta Suomessa. Toki ulkomaillakin on tullut käytyä työasioissa paljonkin, ja myönnettävä on, että marras- ja maaliskuun välisenä aikana etelän suunnalla on kyllä puolensa vapaa-ajallakin. Mutta toukokuusta lokakuulle parempaa paikkaa viettää lomaa kuin Suomi ei yksinkertaisesti ole.

Nyt koronan sulkiessa rajoja ja rajoittaessa mahdollisuuksia ”nauttia” 14 tunnin lentomatkasta toiselle puolelle maapalloa, moni etsii vaihtoehtoja kotimaasta ja mahdollisesti aukeavista Pohjoismaista. Ajattelinkin tarjota muutamia vinkkejä viettää lomaa kotimaassa, siis sellaisia, joita ei matkaoppaista eikä lehtijutuista löydä, sekä tarjota muutamia lähteitä, joiden avulla suunnitella kotimaanreissua.
Merkittävin ero kotimaan- ja ulkomaanreissun suunnittelussa on markkinointi. Kukaan ei ole markkinoimassa kotimaan hienoja elämyksiä, joten niiden löytäminen vaatii melkoisen taitavaa salapoliisityötä ja oikeita lähteitä. Kääntöpuolena tästä on tietysti kotimaan vähemmän tunnettujen kohteiden edullinen hinta, kun markkinointikulut jäävät pois.

Kotimaanreissua suunnitellessa vinkkejä kannattaa hakea melko omituisista lähteistä. Metsähallituksen retkikartta.fi sekä luontoon.fi ovat oivia apureita hienojen paikkojen löytämiseen. Sieltä kannattaa tutkia muitakin kuin kansallispuistoja. Retkipaikka.fi puolestaan kokoaa eri bloggareiden kertomuksia tehdyistä reissuista kotimaassa. Näistä molemmista löytyy varsin hyvin tietoa erähenkiselle matkailijalle, joka etsii nimenomaisesti luontokokemuksia omin voimin liikkuen – mikä on eräs hienoimmista tavoista viettää lomaa Suomessa. Patikoinnin lisäksi kannattaa harkita myös kanootteja, esimerkiksi Oulankajoen melominen alavirtaan tarjoaa hienon elämyksen aloittelijallekin, ja Pohjoisessa Suomessa jokia riittää melottavaksi.  Kullanhuuhdontaakin pääsee kokeilemaan Tankavaarassa ja laajemminkin liittymällä Lapin kullankaivajain liiton jäseneksi, jolloin käytettävissä on valtauksia Ivalonjoen alueilla.

Kaikille liikkuminen omin voimin ei ole kuitenkaan vaihtoehto. Pienten lasten tai heikkojalkaisempien vanhusten kanssa ei patikka kansallispuistoon tai kanoottiretki erämaassa ole välttämättä paras tapa viettää lomaa. Tällöin usein unohdettu asia ovat Suomen suuret järvet. Tässä suhteessa kannattaa skipata kokonaan Saimaan googlaaminen, koska netti on täynnä väsyneitä hotellimainoksia sekä erilaisia väkinäisiä tapahtumia rannalla. Jos Suomen suurista järvistä haluaa nauttia, kannattaa myös unohtaa ajatus automatkasta järville – se on suunnilleen yhtä huono ajatus kuin lähteä nauttimaan vuoristosta veneellä. Järvistä nauttimiseen tarvitaan aivan välttämättä veden päällä liikkuva kulkuneuvo, mutta onneksi niitä voi vuokrata ja tällä kaudella todennäköisesti jopa entistä edullisemmin. Kannattaa googlata myös asuntoveneitä ja aloittaa voi järvilläkin vaikkapa kanootilla. Liikkuminen järvillä on nykyaikana suhteellisen helppoa, kun GPS auttaa suunnistuksessa, mutta toki aloittaa kannattaa hieman pienemmällä veneellä, ja majoitteena alkuvaiheessa voi käyttää vaikkapa telttoja.

Veneilysaimaa.com kertoo Saimaan venekohteista, luontoon.fi:stä löytyy mm. Päijänteen kansallispuistosta tietoa. Veneellä kokien Suomen järvet tarjoavat jopa säästä riippumatta hienomman elämyksen kuin etelän hiekkarannat. Järviltä löytyy hienojen saarten ja maisemien lisäksi myös yleisessä käytössä olevia saunoja paikallisten virkistysalueyhdistysten ylläpitämänä. Jälleen vaatii kohtalaisesti salapoliisityötä löytää virkistys.info -sivusto  josta löytyy tietoa ympäri maata ylläpidettävistä virkistysalueista palveluineen.

Järvien lisäksi hieno alue veneilyyn on tietysti myös ainutlaatuinen saaristomme. Meriveneily eroaa sisävesiveneilystä sikäli, että merellä ruuhkaa on huomattavasti enemmän, mutta niin on palveluitakin. Toisaalta merivesi on joko kylmää tai sitten siinä on sinilevää, joten innokkaalle uimareille tai luonnonsatamissa viihtyvälle järvet ovat parempi vaihtoehto. Mutta jos rakastaa etelän merenrantakaupunkien iltaelämää, kannattaa suunnata vaikkapa Naantaliin tai Hankoon – mieluummin näihinkin vesitse liikkuen. Hienoja satamia on runsaasti myös Turun saaristosta kohti Ahvenanmaata liikuttaessa.

Jos lomallaan kaipaa enemmän tekemistä kuin melonnalla, patikoinnilla tai veneilyllä on saavutettavissa, niin lomaa kannattaa jättää myös elokuulle. Metsästyskauden alkaminen 10.8. avaa mahdollisuuden jälleen yhteen harrastukseen, jonka harjoittaminen on muualla maailmassa pääosin hankalampaa. Lähes käsittämättömän edullisesti järjestyy viikon jahtireissu Pohjoisempaan Suomeen eräkämppiä myöten. Metsähallituksen majoitus- ja metsästysmaatarjonnan lisäksi kannattaa tutkia myös yksityisen puolen tarjontaa, valmiista jahtireissuista yhteismetsien tarjoamiin majoituksiin ja metsästyslupiin. Jo ennen metsästystä aktiiviselle tekemistä tarjoaa kalastus.

Jos kotimaan tarjonta ei sytytä, mutta Pohjoismaiden rajat aukeavat, niin vahvan kontrastin melko tasaiseen ja leppoisaankin Suomeen tarjoaa Norja. Lyngenin alppien seutuvilla unohtuu helposti, että ei olla Keski-Euroopassa, vaan lähes kotikonnuilla. Norjasta voi helpoimmillaan nauttia tietysti autosta, mutta eniten siitäkin saa irti, kun ajaa auton parkkiin ja siirtyy joko jalkapatikkaan tai vaikkapa risteilylle Hurtigrutenille. Norjan kautta poikkeaminen Haltillakin onnistuu hyvissä oloissa päiväreissuna, ja vuoristotie Guolasjärvelle on sekin kokemus, jos kuskin hermot vain kestävät. Matkalla kannattaa käydä ihailemassa rotkoa riippusillalta.

Kaikkialle pohjoiseen suunnatessa kannattaa muistaa, että pahin räkkäjakso osuu ajalle Juhannus-heinäkuun loppu. Paras aika nauttia pohjoisesta onkin siis jo ennen Juhannusta tai sitten juuri ennen koulujen alkua. Ylätunturissa tosin räkkaikanakin pärjää, varsinkin jos apuna on vähänkin tuulta. Eräs hienoimmista asioista Pohjoismaissa ovat kuitenkin laajat jokamiehenoikeutemme – et tarvitse järjestettyä matkaa ja lupia lähteeksesi nauttimaan luonnosta ja pistääksesi telttaa pystyyn hienolle paikalle yöksi. Tilapäinen leiriytymien luonnossa on sallittua jokamiehenoikeudella kaikissa Pohjoismaissa, ja onpahan Ruotsissa ja Norjassa vielä Suomeakin laajempia oikeuksia kulkemisen ja tulenteon suhteen, mutta nämä kannattaa selvittää suunnitellun alueen suhteen erikseen.

+2
MalkusLindroos
Sitoutumaton Espoo

Olen 41 -vuotias DI, kiinnostuksena energia, talous, ilmastonmuutos ja IT. Vattenfallin energia-asiantuntija. Mielipiteet omia, faktat eivät.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu