Lähihistorian tärkeimmät vaalit – jokainen ääni vaikuttaa

On aika suunnata katse koko maakunnan hyvinvointiin: Jos Viitasaarella voidaan huonosti, se heijastuu myös Jyväskylään. Palvelut ja vaikutusmahdollisuuden niihin, tulee pyrkiä säilyttämään myös reuna-alueilla. Tulevaisuudessa välttämättömänä lisänä tulevat olemaan etävastaanotot ja digitalisaatio sekä kiertävä sosiaali- ja terveydenhuolto. Yksilöllistä harkintaa tulee kuitenkin käyttää.

Tulevilta aluevaltuutetuilta tulisi löytyä kokonaisuuksien hyvää hallintaa, kauaskatseisuutta ja taloudellista ajattelukykyä, kuitenkaan inhimillisyyttä unohtamatta. Ensimmäisinä kuukausina linjataan keskeisiä asioita. Niitä ovat esimerkiksi se, miten tuleva hyvinvointialue rakentuu, johtamisjärjestelmät ja palvelustrategia. Budjetti on valmiiksi annettu, kysymys onkin lähinnä siitä, mihin menoja suunnataan. Periaatteessa päättäjien tulisi ajatella koko maakunnan etua, mutta niinhän se ei tule menemään.

Itseäni huolettaa myös heikompien kohtalo: Kuinka toteutuu vanhus- ja vammaispalvelut sekä mielenterveys- ja päihdepalvelut.
Vanhusten hoiva tulee olemaan valtava haaste tulevaisuudessa, jonka turvaamiseksi kaikki mahdolliset keinot on käytettävä. Perhehoidon kehittäminen on yksi lisä valikoimaan, se luo myös työtä maaseudulle sekä tarjoaa vanhuksille turvallisen ja kodinomaisen ympäristön.
Vammaispalvelujen saatavuus on kirjavaa. Kaikki kunnat eivät noudata vammautuneiden lakisääteisiä subjektiivisia oikeuksia palveluihin. Olen ohjannut useita henkilöitä sosiaaliasiamiehen pakeille, jolloin asiat alkavat sujumaan. Tulee kehittää yhtenäiset ja yhdenvertaiset käytännöt ympäri maakunnan.

Mielenterveys- ja päihdepalveluihin tulee kehittää uusia ennaltaehkäiseviä ja matalan kynnyksen palveluja. Tähän ottaisin entistä vahvemmin järjestökentän mukaan. Mielenterveyspalveluiden osalta tilanne on nykyisellään hälyttävä, kun hoitoon ei pääse. Jono kun pitenee, niin odottavien asiat mutkistuvat. Se maksaa meille yhteiskuntana sekä inhimillisenä kärsimyksenä.

Päihteitä on Suomessa aina käytetty runsaasti. Nykyään kun alkoholin kulutus vähenee, niin huumeet ja sekakäyttö lisääntyvät. Jos apua ei saa ajoissa esimerkiksi taustalla piileviin neuropsykiatrisiin haasteisiin, niin valitettavasti osa päätyy jossain roolissa oikeussaliin. Olen sen käräjäoikeuden maallikkotuomarin tehtävässä nähnyt.

Meillä ei myöskään ole varaa asettaa vastakkain julkista ja yksityistä sektoria. Olkoonkin, että julkinen on päävastuussa, mutta yksityinen täytyy ottaa mukaan. Palvelusetelit ovat keino, joita lisäisin runsaasti. Näin saataisiin paremmin myös pieniä yksityisiä firmoja mukaan. On tulevista päättäjistä kiinni, halutaanko asiakkaiden valinnanvapautta edistää.

Hyvään lopputulokseen tarvitaan julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyötä.

Siis kaikkia meitä.

0
Marge Miettinen
Muut Jyväskylä

Monessa mukana. Suomen Maallikkotuomareiden järjestösihteeri sekä neuropsykiatrinen valmentaja. Liike Nyt Jyväskylän puheenjohtaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu