Naistenpäivää Pallihallin kotikaupungista

Tänään on Kansainvälinen Naistenpäivä. Se on voimaannuttavampi kokemus kuin Äitienpäivä, jota rakastan myös yli kaiken. Siksi, että Naistenpäivä avaa naisena olemisen raameja.

“Sukupuolten välisen tasa-arvon periaate on vahvistettu jo YK:n peruskirjassa vuonna 1945. Kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus hyväksyttiin YK:ssa vuonna 1979. Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 1986.”

Naistenpäivänä vuonna 2020 istun flunssaisena tietokoneen ääressä. Mutta päivän teema kohentaa räkäistä oloani. Laitoin juuri Naistenpäivän toivotuksia ihanille naispuolisille ystävilleni! 

Minulla on ystäväpiirissä vahvoja, persoonallisia, huumonrintajuisia naisia. Tänään on ollut ilo lähettää toivotuksia monelle hienolle naiselle.

“YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran maaliskuun 8. päivänä vuonna 1975. Samana vuonna vietettiin YK:n kansainvälistä naisten teemavuotta, jota seurasi naisten vuosikymmen 1976-1985 sekä useita naisten maailmankonferensseja. Naistenpäivän historia ulottuu kuitenkin jo 1900-luvun alkuun. Vuonna 1910 Kööpenhaminassa kokoontunut sosialistinen internationaali päätti naistenpäivän vietosta, tarkoituksena edistää naisten äänioikeutta ja naisasialiikettä.”

Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen naisen elämääni. Tunnen tekeväni omannäköisiä asioita ja antavani oman osani yhteiseen kakkuun. Tyttäreni ovat fiksuja, elämässä hyviä asioita tekeviä nuoria naisia. Olen joka päivä kiitollinen siitä, että he ovat saaneet syntyä Suomeen.

“Neljännessä naisten maailmankonferensissä Pekingissä vuonna 1995 hyväksyttiin Pekingin julistus ja toimintaohjelma, jonka tavoitteena on aktiivisesti vaikuttaa naisten oikeuksien toteutumisen tiellä olevien esteiden poistamiseen. Suomi on sitoutunut Pekingin asiakirjan tavoitteisiin.”

Suomessa työelämässä on otettu askelia kohti tasa-arvoa ja palkkaerot ovat kaventuneet, upea koulutusjärjestelmä antaa hyvät lähtökohdat tytöille ja ilmapiiri on suotuisa naisten voimaantumiselle. Meillä on vallan kahvassa vahvoja fiksuja naisia. Pääministeri Sanna Marin on muodostunut jo kansainväliseksi naisten esikuvaksi maailmalla. Hänen puhetilaisuuksiinsa New Yorkissa jonotettiin tällä viikolla. On paljon muutakin, mistä on syytä olla ylpeä Naistenpäivänä. Toki Suomi ei ole vieläkään muuttunut täydelliseksi paikaksi naisille.

“Naisten ansiot ovat Suomessa keskimäärin 16 prosenttia miesten ansioita pienemmät. Maailmanlaajuisesti palkkaero on 22 prosenttia.

Yli 40 prosenttia suomalaisista naisista on joutunut miehen tekemän fyysisen tai seksuaalisen väkivallan tai uhkailun kohteeksi 15 vuotta täytettyään.”

Lottovoitoksi Suomeen syntymisen on tehnyt tyttärilleni se, että jo äidinmaidossa he ovat imeneet ajatuksen siitä, että ovat yhtä hyviä kuin pojat. Sukupuoli ei määritä sitä, mihin asioihin he mielessään kykenevät ja mistä voivat unelmoida. He eivät hyväksy vähättelevää suhtautumista, vaan olettavat saavansa kohtelua ennen kaikkea ihmisinä, ei tyttöinä tai naisina. Mikä ihana lähtökohta elämälle. Siihen Suomi tarjoaa mahdollisuudet.

Entä tuo Pallihalli? Se on tiätysti Tampereen tulevan monitoimihallin Uros Liven tasa-arvoisempi nimi, jos testosteronin tuoksu halutaan nimessä säilyttää.

Lainaukset YK:n ystävien nettisivuilta

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu