Tolkien, nuori Tolkien

Tolkien, nuori Tolkien

 

Dome Karukosken ohjaamaa Hollywood-elokuvaa Tolkienia on nimitetty maagisen hienoksi elokuvaelämykseksi. Totta. Mutta se ei kerro elämänkertaa kuten Karukosken Tom of Finland, vaan se on kuvaus Tolkienin nuoruuden päivistä.

On hyvä asua Kino Korjaamon naapurissa. Tuoreita laatuleffoja voi mennä katsomaan kyynärsauvoilla vaikka Reiskat jalassa. Mutta pääsee sinne kauempaa julkisillakin, kolmen raitsikan pysäkki on korttelin päässä ja bussipysäkki vieressä Eino Leinonkadulla.

Ja mikä parasta, kerran kuussa kokoontuu Imagen leffakerho, jossa katsottavana on ennakkoon joku tuleva hyvä elokuva. Klubia juontaa asiantuntevasti käsikirjoittaja Tua Harno, joka kutsuu klubin vieraaksi muita elokuva-alan ammattilaisia. Tällä kertaa Tolkienin ennakkonäytöksen jälkeen vieraana oli itse elokuvan leikkaaja Harri Ylönen. Ylönen rupatteli mainiosti Harnon johdattelemana ja saimme tietää aika paljon uutta suurelokuvan tekemisestä.

Karukoski pohjustaa sitä Tolkienia, jonka mielessä pyörivät jo Frodot ja Gandalfit – vaikka ne syntyivät oikeasti vasta Tolkienin aikuisiällä. Sen takia elokuvan nimi on harhaanjohtava: Nuori Tolkien sen olisi pitänyt olla. Karukosken Tolkien kertoo siitä, miten menestyskirjailijaksi tullaan, ei, Jumalan kiitos, siitä, miten menestyskirjailijoita ollaan. Näitä tavanomaisia elämänkertaelokuviahan on verkko väärällään.

Vaikka periaatteessa, kuluneesti Groucho Marxia lainaten, ”en haluaisi kuulua kerhoon, joka hyväksyy kaltaisiani jäseniä”, on pakko sanoa, että tähän kerhoon haluan kuulua. Image ja Korjaamo tekevät merkittävää kulttuurityötä.

marjakrons

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, rotissööri ja uimamaisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu