Hienojen näyttelijöiden ja yleisön pokka pitää Heinolassa

Heinolan ohjelmalehtinen on värikäs

 

Kyllä asia on niin, että hieno näyttelijä saa yleisön koukkuun vaikka lukisi puhelinluetteloa (siis silloin, kun niitä vielä oli).

Kulunut ajatus tuli taas mieleen, kun istuin katsomassa Heinolan Kesäteatterin tämän kesän pläjäystä. Jaakko Saariluoma on entisin eväin ohjannut Roy Clarken komedian Pokka pitää. Se perustuu Clarken kirjoittamaan samannimiseen televisiosarjaan, joka on BBC:n kaikkien aikojen myydyin sarja. Ylekin on esittänyt vain 44-jaksoista sarjaa jo vaikka kuinka monta kertaa, ja aikuisväestö on edelleen tohelon hienostelijan Hyacinth Bucketin lumoissa. Häntä esitti maanmainiosti Dame Patricia Routledge, jolla toki on mittava muu filmografia ynnä teatteri- sekä musikaaliesityksiä seitsemältä vuosikymmeneltä.

Harmi, ettei Clarke ole vaivautunut tekemään näytelmästä tämän kummempaa tekstiä kuin Heinolassa nyt nähdään. Vitsit, jos niitä on, ovat ennalta arvattavia ja kuluneita. Onneksi sentään kynttiläillallisia puuhaavan Hyacinthin puhelin on vaihdettu kännykkämalliin. Nyt Hyacinth tuppautuu illallistensa ja hyväntekeväisyystyönsä lisäksi naapuri-Emmetin ohjaamaan näytelmään ja soppahan siitä syntyy.

Mutta viis Clarkesta, kyn Hyacinthiksi on saatu Jaana Saarinen, loistonäyttelijä joka iän mukana vain paranee. Vau, Saarinen on yhtä hieno Hyacinth kuin Dame Patricia itse.

Eikä muussakaan tiimissä ole valittamista. Emmetiä, Hyacithia pelkäävää naapuriluuseria esittää Taisto Oksanen oksasmaisella rutiinilla. Mieshän näytti leijonankyntensa Tom of Finland –elokuvassa. Ulla Tapaninen ja Mikko Jurkka ovat Daisy ja Onslow. Räävitön Rose-sisko, Heidi Herala, pelaa hyvin yhteen uudesti syntyvän herra Milsonin, Seppo Maijala, kanssa. Anu Sinisalon pikkusiskoon Emilia Sinisaloon olen tutustunut vasta Ylen minikomedisarjassa Melkein totta, jolle toivoisi pikaista jatkoa.

Minna Välimäen lavastus myötäilee perusfarsseja: ovet paukkuva ja keskellä möllöttää sohva. Käsiohjelma on täynnä herkullisia kohtauskuvia, mutta muuten sisällöltään ontto. Voi, kunpa Saariluoma olisi uskaltanut ja viitsinyt heittää tekstiin lisää potkua, jota häneltä kyllä löytyy. Nyt Saariluoma oli vain töissä Heinolassa. Onneksi sentään yleisö tykkäsi, ja sillehän näitä komedioita tehdään. Suurin osa kesän näytännöistä on jo pitkälle myytyjä.

 

marjakrons

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, rotissööri ja uimamaisteri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu