Asuntomessujen plussia

Yksi Naantalin Asuntomessujen plussista on talojen yhteinen jätehuoltorivistö. Kodeista voi viedä jätteensä pienissäkin erissä, ja aina löytyy oikea kierrätysastia.

Miksi ihmeessä vastaavaa järjestelyä ei voi soveltaa Helsingin keskikaupungilla? Olemme täällä Töölössä ahtaan pihan ja nuhruisen jätehuoneen varassa, jossa kierrätysastiat ovat mitä ovat. Tila vaikuttaisi väljemmältä ja jätehuolto järkeistyisi, jos lähipihoista tehtäisiin yhtenäinen korttelipiha, johon saataisiin yhteinen jätehuoltorivistö Naantalin tapaan. Vanhan kivitalon jätehuoneelle olisi totisesti uutta käyttöä.

Kun taloyhtiöiden pihojen aidat hävitettäisiin ja tehtäisiin korttelipiha, saataisiin samalla taloyhtiötämme vastapäätä olevalle pihalle varmasti laajennettua autohallia ja suunniteltua muutenkin lisää autopaikkoja. Autopaikka Töölössä alkaa olla kullan arvoinen, koska esimerkiksi Topeliuksenkadulle suunnitellun raitiotien rakentaminen vie alueelta kymmeniä, jollei satoja asukaspysäköintipaikkoja. Kun asukaspysäköinti samalla kallistuu, olisivat vastapäätä olevan ison pihan autopaikat arvossaan.

Tiedän, että oma taloyhtiömme on puhunut avoimen korttelipihan puolesta, mutta naapuriyhtiöt eivät vielä ole asiasta innostuneet. Toivottavasti tilanne muuttuu, kun autopaikkoja kadulla nyt vain ei enää pian ole. Samalla saataisiin jätehuoltoa parannettua ja taatusti yhteinen hintakin olisi edullisempi. Voisikohan kompostointikin toimia kotipihalla? Sääliksi käy nykyajan jätehuoltoautoja, kun ne joutuvat pysäköimään kadulle jätteitä kerätessään ja jarruttamaan muuta liikennettä. Kun talomme rakennettiin yli sata vuotta sitten, ei porttikäytäviä mitoitettu kuin korkeintaan hevoskärryille ja pienille kuorma-autoille. Raahaavat siinä sitten astia kerrallaan jätteitä kuorma-autoon. Vaivalloista ja kallista on.

Jäteastiarivistö sopisi korttelipihalle ja laskisi varmasti kustannuksia.e on
marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu