Dave Grohl, työmaanikko ja kotoilija

Joskus 2000-luvun puolivälissä tein huvikseni suuren suomalaisen sanomalehden Talousliitettä ja siihen kuuluvaa pätkäpalstaa. Suomalainen virvoitusjuomavalmistaja oli julistanut kilpailun, jonka pääpalkinto oli matka Lontooseen, Foo Fighters -yhtyeen konserttiin.

Mikä ihmeen Foo? Asiasta piti ottaa selvää. Ja selvisi nopeasti, että yhtye oli entisen Nirvana-yhtyeen rumpalin Dave Grohlin vuonna 1994 perustama bändi. Genre on mm. hard rock, grunge, alternative rock ja heavy metal. Sen verran sain kuunneltua näytteitä, että tykästyin heti. Eikä ihme, nykyään rockyhtye on jo neljän Grammyn arvoinen.

Nyt koronatauolla Dave Grohl teki kirjan, joka kertoo mukavasti hienon muusikon elämästä, mutta myös avoimesti hyvän ystävän Kurt Cobainin kuolemasta 1994. Tragediaan johtavista tapahtumista syntyi myös laulu ”Hän on poissa”. Cobainista kertoessaan Grohlin kirjan valoisa sävy saa tummuutta. Suru kesti pitkään. Tositarinoita (Bazar 2021, suom. Simo Liikanen, 445 s.) on myös rakkaudentunnustus Daven Virginia-äidille, joka yksinhuoltajana teki pitkiä päiviä ja monta työtä perheensä eteen – ja antoi pojan lähteä jo keskenkasvuisena omille teilleen, kun siltä tuntui.

Grohl ei koskaan ole omien sanojensa mukaan käyttänyt huumeita (ilmeisesti cannabista ei lasketa mukaan), mutta kahvin yliannostus johti sairaalaan. Se oli miehelle merkki hillitä tahtia ja paneutua myös kasvavaan perheeseen ja kotoiluun.

Grohl, 52, on ystäviensä silmissä sydämellinen mies ja sama leppoisa tunnelma huokuu koko pitkän uran muistelmakirjasta. Naislukija kyllä kaipaisi enemmän puhetta perheestä. Vaikka kyllähän sitäkin on. Ensimmäinen avioliitto kuitataan pelkällä avioerototeamuksella, mutta nykyinen vaimo ja kolme kasvavaa tytärtä ovat näköjään Daven primus motoreita ja mahdollisimman usein pitkilläkin kiertueilla mukana. Kirjassa onkin enemmän tunteita kuin rock-historiaa. Ehkä siksi, että kirja perustuu pitkälle Grohlin Instagram-tiliin. Tarinat hän on kirjoittanut itse, mutta kustannustoimittaja poimi pitkästä listasta kiinnostavimmat. Ja paljon kiinnostavaa onkin. Esimerkiksi miljoonan Nirvana-levyn myymisenkin jälkeen mies söi maissinakkeja ja nukkui kaverinsa kämpillä futonvuoteessa.

Kuva Magdalena Wosinska

Suomessa Foo Fighters vieraili Wikipedian mukaan Tavastialla 2003, Provinssirockissa 2008, Kalasatamassa 2011 ja Rock the Beach festareissa 2017. Ensi vuoden keikkakalenterista ei Suomea löytynyt, mutta löytyykö muualtakaan keikkoja tällä pandemiamenolla. Sattumalta satuin päivänä muutamana yksiin muutaman Foo Fighter -fanin kanssa, ja vannoin, että jos kaverit Suomeen – tai vaikka Viroon – tulevat, tämä täti on mukana katsomossa, jos elonpäiviä riittää.

0
marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu