Dekkari vie Turkuun, anteeksi Aboaan

Patricia G. Bertényi on unkarilaissyntyinen turkulainen kirjailija-tehohoitaja ja Tehohoito-lehden päätoimittaja. Hän on tullut tunnetuksi muuallakin kuin Turussa Varjojen lähettiläs –trilogiastaan, jossa vahvat naiset ovat pääosissa.. Nyt on ilmestynyt neljäs romaani, Kaikki ovat sokeita (Tammi 2024, 431 s.) ja siinäkin peliä hallitsevat naiset.

Kirjailija on omalla maallaan, suuren sairaalan teho-osastolla jossakin lähitulevaisuudessa. Tapahtumapaikkakin on tulevaisuutta: entinen Turku, nykyinen Aboa on puolen miljoonan asukkaan läpeensä modernisoitu kaupunki, jonka kaupunginosa on mm. Kaarina. Turun Linnaa ympäröi suuri sairaala ja sieltä keskustaan johtaa nelikaistainen bulevardi. Matkustajalaivojen terminaalit on siirretty Pikisaareen.

Bertényin teos on monikerroksinen. Tarinan alin kerros on siis tietysti Aboa, lähitulevaisuuden fantasiakaupunki. Seuraava taso on suursairaalan teho-osasto, jossa tapahtuu kummia: kaksi merkittävää miespotilasta menehtyy ja heitä ennen uransa ehtoota viettävä oopperalaulaja kuolee auton alle jäätyään. Asioita ryhtyvät tukimaan teho-osaston hoitaja Daniela ja Unkarista 30 vuotta aikaisemmin Suomeen tullut laitosapulainen Janka, jolla täytyy tietomääränsäkin ansioista olla mielenkiintoinen menneisyys.

Kolmas taso on Jankan, hänen miehensä Ákosin ja johonkin piilaaksoon muuttaneen poikansa Mishan suhteet. Lisää ihmissuhdemutkia syntyy, kun kuvankaunis, tehokas Daniela taistelee oman henkilökohtaisen sisarsurunsa kanssa. Tarinan mittaan Danielan ja hulppeassa kattohuoneistossa asuvan maailmantähden Aydan Flynnin välillä alkaa kipinöidä.

Daniela ja Janka toki etenevät tutkimuksissaan, joihin tavislukijan mielestä sotketaan liiankin kanssa lääketieteellistä teminologiaa. Onneksi sanaston voi poimia googlettamalla, jos tehohoidon nippelitieto kiinnostaa. Paljastuuko murhaaja lukijalle kirjan alussa, keskellä vain lopussa? Arvata voi. Sen verran ainakin lopusta selviää. ettei tämä tässä ole. Uteliaaksi tekee esimerkiksi Jankan menneisyys, hänen poikansa elämänvirta tai Danielan ja Aidanin suhde.

marjakrons
Sitoutumaton Helsinki

Kirjoittaja on tietokirjailija ja vapaa toimittaja, mummi, rotissööri ja uimamaisteri, joka kertoo kokemistaan elämyksistä eikä harjoita kritiikkiä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu